Na hrane - Jana Krescanko Dibáková

Prezidentské voľby i smerovanie krajiny: Kto príde rečniť do štúdia Na hrane?

Opozícia kritizuje premiéra Roberta Fica za politickú hru pri novele trestného zákona. Prezidentka ju ešte v rukách nemá. Ako dopadne tento zákon?

Novelu trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti schválili poslanci ešte minulý štvrtok. Legislatíva počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry a má tiež dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Následne mala putovať k prezidentke na podpis, no tá ju ešte v utorok nemala. Opozícia sa však vyjadrila na adresu premiéra. Podľa nej Fico hrá politickú hru. Strana SaS predsedu vlády vyzvala, aby legislatívu okamžite podpísal a posunul ju prezidentke. Na bezodkladný podpis vyzvali aj KDH a Progresívne Slovensko. "Fico chce takúto právnu úpravu, považuje ju za správnu. Ak teraz nepodpísal zákon a nedal ho prezidentke, tak to robí len preto, že jej nechce dať priestor, aby v primeranom čase mohla uplatniť svoje ústavné právomoci, aby tu nebol priestor na to, aby sa tomu v primeranom čase venoval ústavný súd," poznamenala poslankyňa národnej rady Mária Kolíková. Aj opozičné Progresívne Slovensko a KDH označili to, že hlava štátu ešte nedostala novelu, ako nezvyčajné. "Zdá sa, že koalícia sa rozhodla hrať s celou krajinou špinavú politickú hru s jediným cieľom - aby zabezpečila beztrestnosť svojim ľuďom," dodali hnutia. Ako to teda je naozaj? Aj o tom budú dnes v relácii Na hrane rečniť predseda národnej rady a kandidát na prezidenta Peter Pellegrini a podpredseda národnej rady Michal Šimečka.

Relácia Na hrane ale nie je len o téme, ktorá je aktuálne vo vysielaní. Samozrejme, že diváci môžu poslať svoje podnety a námety, ktoré by chceli, aby politici rozoberali. Či už pôjde o školstvo, zdravotníctvo, obranu alebo financie, stačí vyplniť formulár, v ktorom divák dá námet či podnet. Relácia sa tak viac priblíži k ľuďom a témam, ktoré ich trápia.

Máte nejakú otázku na Petra Pellegriniho alebo Michala Šimečku? Neváhajte a pošlite ju priamo do relácie. Moderátorka sa opýta za vás. Relácia Na hrane bude po skončení na obrazovkách televízie JOJ pokračovať na obrazovkách JOJ24 a na webe joj.sk. Ak by ste sa teda nedočkali odpovede, sledujte pokračovanie online, kde budú politici odpovedať predovšetkým na divácke otázky.

Sledujte reláciu Na hrane dnes o 21:50 hod. na JOJke!