Uvažujete, že si záhradu skrášlite múrikom z kameňov? Pozrite sa, ako na to!

Nie je to zložité a ešte pritom aj ušetríte!

Zimu vystriedala jar a tá mnohých láka do svojich záhrad. Praje už aj počasie. Veď ako lepšie využiť krásny jarný deň, ako skrášlením si vlastnej záhradky? Nápadov, ako urobiť zo zelenej plochy raj, je neúrekom. Jedni by si chceli vysadiť záhony, iný zase ovocné stromy a ďalší dajú prednosť nenáročnej dekorácii, ktorú si každý všimne a poteší nejedno oko. Nápadom za milión môže byť múrik z kameňov. A ako si ho urobiť a pritom ešte aj ušetriť?

Začať treba gabionovými košmi. Poskladať ich vôbec nie je náročné. Najprv treba spojiť jednotlivé dielce. Ideálne je použiť drôtené svorky. "Každý výrobca má svoj spojovací materiál. Svorky sú dostatočne stabilné, dostatočné pevné, keď sa zaočkuje každé jedno očko, udrží to tlak tých kameňov. Dokonca sa s tým dajú spájať aj tie jednotlivé koše k sebe, aby to tvorilo jednu masu," vysvetľuje odborník Emil Fejtl. Odporúča zakúpiť si originál kliešte. Majú totiž v sebe dve drážky, do ktorých tie očká zapadnú. Tým pádom sa človek netrápi ako napríklad pri použití kombinačiek.

​Pri skrášlení si záhrady múrikom z kameňov sa dá aj výrazne ušetriť. "Najväčšia položka pri stavbe gabionového múru je samotné kamenivo. Na tom sa dá ušetriť dosť výrazná čiastka. Ako? Ak použijete lokálne zdroje, lokálne kameňolomy, tak kamene odtiaľ môžete použiť na stranu, ktorú nikto neuvidí, čím výrazne ušetríte," dodáva odborník.

Obyčajné kamenivo z lokálneho kameňolomu vyjde do 20 eur. To krajšie, ktoré bude každý obdivovať, stojí na tonu podľa frakcie okolo 200 eur.


Ako bude múrik vyzerať? Pozrite si už dnes o 15:50 hod. v relácii Nová záhrada.