Exotika na Slovensku: Ako dostať ázijský bambus do vašej záhrady?

Je to vôbec možné?

Keď sa povie bambus, mnohí si hneď predstavia Ďaleký východ, pandy alebo dostanú chuť na exotické jedlo. Málokomu ale skrsne nápad, zasadiť si túto zelenú rastlinku do vlastnej záhrady. Niekomu sa to môže zdať zvláštne, iný to hneď zavrhne, pretože predsa len naše klimatické podmienky sú odlišné od tých ázijských.

Možné to ale naozaj je. "V našich podmienkach sa bambus dá sadiť bez problémov. Samozrejme, výber odrôd je rôzny, mrazuvzdornosť je od mínus 15 až do mínus 25 stupňov Celzia u niektorých druhov," potvrdzuje odborník na bambusy Rudolf Szomolányi. Dôležité je podchytiť túto rastlinu na jar. "Vtedy potrebuje viac výživy, dostatok vlahy počas celej sezóny a na zimu netreba zabudnúť bambusy namulčovať, keby k nám dorazili silné mrazy, aby koreňový systém bol chránený," vysvetľuje.

Bambus ako symbol Ázie

Bambus je rastlina, ktorá rastie do neuveriteľnej výšky. "V trópoch môže narásť aj meter za deň, v našich podmienkach je to najviac 40 centimetrov za deň," prezrádza Rudolf Szomolányi.

​Bambusy patria medzi obľúbené záhradné rastliny. Hodia sa predovšetkým do mestského prostredia. Bambus má v niektorých kultúrach hlboký symbolický význam. Nie je tajomstvom, že v Ázii symbolizuje vytrvalosť a nepoddajnosť, pretože ho v dospelom veku nedokáže zničiť ani mráz, ani prudké slnko, ani silná víchrica. Bambusy sú tiež odolné voči škodcom i chorobám. Navyše na starostlivosť vôbec nie sú náročné. Ich neodškriepiteľným plusom je, že záhrade, v ktorej sa vynímajú aj pre svoju výšku, dávajú jedinečný exotický šmrnc. 

Aký druh bambusu odporúča odborník na zasadenie do slovenskej záhrady? Odpoveď sa nachádza v priloženom videu.

Viac zaujímavých nápadov a užitočných inšpirácii sa dozviete už dnes v relácii Nová záhrada o 15:50 hod. na JOJke!

Všetky epizódy nájdete v našom bezplatnom archíve!