Traja zmrznutí dorazili. Čo hrozí vašej záhradke?

Nezabudnite si pozrieť predpoveď počasia.

Ľadoví chlapci dorazili. Menom Pankrác sa pre záhradkárov začína obávané chladné obdobie, ktoré pokračuje až do Žofie. Práve traja zmrznutí "pán Serboni" môžu nádeje na hojnú úrodu prekaziť. Podľa meteorologičky Miriam Jarošovej je preto lepšie počkať, kým ochladenie prejde, veď na pestovanie bude ešte dosť času.

"Traja zmrznutí je síce pranostika, ktorá ale má exaktný základ. Je to veľmi stará pranostika. Už v 17. storočí sa objavuje pranostika, že Pankrác, Servác, Bonifác a po nich Žofia prinášajú do stredných zemepisných šírok studený vzduch," vysvetľuje meteorologička Miriam Jarošová.

​Studený vzduch prináša so sebou ochladenie, ktoré ale môže byť rôzne. "Napríklad na sucho, takzvané holomrazy, čo nemáme veľmi radi, pretože teplota klesne nízko, ochladenie môže ale byť aj so zrážkami, čím prinesie aj vlahu a vtedy teploty neklesajú až tak nízko," hovorí. Ochladenie môže negatívne ovplyvniť predovšetkým teplomilnú zeleninu, akou sú uhorky, paradajky či papriky. Ak ste už priesady vysadili na záhon a hrozia vo vašej oblasti mrazy, je dobré prikryť ich napríklad novinami. Traja zmrznutí môžu ohroziť aj ovocné sady či viniče. Mráz totiž môže spáliť kvety či plody alebo narušiť mladé výhonky. Ani po troch zmrznutých ale ešte nemáme vyhraté, pretože o mesiac príde Medard so svojou kvapkou, ktorá podľa pranostiky bude kvapkať 40 dní.

​Viac užitočných tipov a rád sa dozviete už dnes v relácii Nová záhrada o 15:50 hod. na JOJke!

Nevideli ste niektorú z predošlých epizód? Nájdete ju v našom bezplatnom archíve.