Pýtate sa na Facebooku: Ako sa vyberajú záhrady do relácie Nová záhrada a kto to platí?

Obľúbená relácia Nová záhrada prináša inšpirácie všetkým milovníkom záhradkárčenia už dlhé roky a je neodmysliteľnou súčasťou nedeľňajšieho popoludnia na JOJke. Mnohí z vás sa pýtajú, podľa čoho sa záhrady do relácie vyberajú a kto platí ich renováciu. Máme pre vás odpovede!

Na obrazovkách JOJky sme v priebehu niekoľkých rokov odvysielali neuveriteľných 132 epizód obľúbenej relácie Nová záhrada a približne rovnaké množstvo záhrad zrenovovali naši chlapci Martin Čurda a František Laššák. Podľa čoho si ich však spomedzi množstva záujemcov vyberajú? Vybrať záhradu naozaj nie je jednoduché. Doposiaľ evidujeme cez štyri a pol tisíca mejlov, ktoré nám v priebehu posledných rokov prišli. Na také množstvo žiadostí o zaradenie do relácie nemáme šancu ani len reagovať. Nieto sa podrobne každej jednej záhrade venovať. Veľmi nás to samozrejme mrzí, no taká je realita. Kritériá pre výber sú preto jasne dané: predovšetkým vyberáme záhrady, ktoré prinesú niečo nové, niečo iné ako tie predchádzajúce. Hoci len jeden prvok. Je totiž ľahké realizovať záhrady mimo kamier – stačia dve, či tri mustry a idete ako na páse. No na obraz je to o to zložitejšie, že nemôžeme diváka začať nudiť rovnakými riešeniami. Preto musia byť aj záhrady na obraz také, aby som v nich mohol navrhnúť niečo iné, ako v tých predchádzajúcich,“ vysvetlil Garden Vedúcko Martin Čurda.

Kritérií na výber záhrady na prerábanie je však ešte viac. „Ďalšie kritérium je lokalita, požiadavky domácich a hlavne – samotní domáci. Aj tí by mali byť niečím zaujímaví, či ľudsky sympatickí. Samozrejme – nehľadáme žiadnych exotov. Naopak – je ideálne, ak sa domáci potýkajú na záhrade s nejakým častým problémom. Jednak sa diváci s nimi potom ľahšie stotožnia a po druhé - riešenie problému domácich pomôže aj im, samotným divákom,“ zhodnotil Čurda.

Nová záhrada Zdroj: TV JOJ

Mnohých divákov a fanúšikov na Facebooku tiež zaujíma aj to, kto vlastne renováciu záhrad platí. „Všetko nakúpime my a domáci si to platí. Nebránime sa však žiadnemu módu. Ak majú domáci možnosť získať výhodnejšie drevo na stavbu pergoly, alebo okrasný kameň do skalky, rastliny do záhonov, či drevnú štiepku na nastieľanie – čokoľvek – radi túto možnosť uvítame. Inak to zabezpečujeme my. To isté platí aj o pracovníkoch – každý jeden je zo strany domácich vítaní. O to viac sa spraví práce na záhrade a o to menej ich to bude stáť. Platia si však všetko,“ dodal.

Sledujte obľúbenú reláciu Nová záhrada každú nedeľu o 15:50 na JOJke!