Ako sa zbaviť škodcov bez chemického postreku? Použite TÚTO záhradkársku vychytávku!

Radosť zo záhradkarčenia či z pestovania plodín, kvetín, ale i byliniek nám veľmi rýchlo môžu pokaziť neželaní hostia. Sú nimi škodcovia, ktorí v priebehu krátkeho času dokážu doslova vykynožiť pracne vypestovanú rastlinky. Skôr než použijete chemický postrek, vyskúšajte TOTO!

Ak chceme mať v záhradke, v skleníku, či len v byte na balkóne bohatú a zdravú úrodu, nesmieme zabúdať na bezpečnosť. Zeleninu, ovocie, ale aj bylinky či kvetiny totiž často navštevujú nepozvaní hostia, ktorými sú škodcovia. Strapky, molice i vošky dokážu napáchať poriadnu spúšť, čo zrejme poznajú mnohí záhradkári. Keď sa už na rastlinke vyskytnú, vo vačšine iná pomoc než postrek nie je. Samotnému príchodu a premnoženiu škodcov sa však dá veľmi jednoducho zabrániť. Stačí používať farebné lepové dosky.

Na začiatok treba povedať, že lepové dosky slúžia ako prevencia, takže ich treba vyvesiť včas. V záhradkárstvach možno kúpiť dosky dvoch farieb – žlté a modré. Žlté sú najvhodnejšie proti moliciam a voškám. Modré môžu využiť najmä pestovatelia paprík, uhoriek a chryzantém, pretože ich plocha priťahuje strapky, ktorá škodí hlavne týmto druhom rastlín. Mimoriadne dôležitá je aj ich správna aplikácia. Lepové dosky by sa mali nachádzať približne 15 – 20 centimetrov nad vysadenými rastlinami. V skleníku ich môžete zavesiť napríklad na motúzik a spustiť ich nad hriadky.

Nová záhrada - lepové dosky Zdroj: TV JOJ

​Takéto lapače neželaného hmyzu však môžete veľmi dobre využiť aj na balkóne či pri izbových rastlinkách. Dokážu rýchlo zachytiť aj nepríjemné mušky či chvostoskoky. Namiesto veľkých dosiek si však kúpte malé zapichovacie trojuholníky.

Nová záhrada - lepové dosky Zdroj: TV JOJ

Sledujte obľúbenú reláciu Nová záhrada každú nedeľu o 15:50 na JOJke!