Nebaví vás neustále kosenie záhrady? 3 výhody náhrady trávnika, ktoré si zamilujete!

Večné kosenie či zavlažovanie môžu byť pre zaneprázdnených, ale i pohodlnejších ľudí otravné. Inšpirujte sa tipom od chlapcov z Novej záhrady a vyskúšajte náhradu trávnika, ktorá si vyžaduje takmer nulovú starostlivosť!

Každý, kto má záhradu pokrytú trávnikom, vie, že starostlivosť oň si vyžaduje pomerne veľa úsilia. Pravidelné kosenie, zavlažovanie či hnojenie stojí záhradkárov dosť času a často aj peňazí. Našťastie, existujú náhrady trávnika, ktoré nepotrebujú toľko starostlivosti, no záhradke vytvoria zelenú oázu.Stále hovoríme, že trávnik je v záhrade najhladnejšia a najsmädnejšia plocha. A tak sa snažíme aspoň sem-tam vám ukázať nejakú alternatívu alebo náhradu za trávnik,“ povedal v relácii Nová záhrada Garden Vedúcko Martin Čurda.

Ideálnou voľbou sú pôdokryvné rastliny, ktoré sú nielen praktické, ale aj užitočné. Sú nenáročné na údržbu, chránia pôdu pred vysušovaním, pred eróziou a taktiež zabraňujú burinám v raste. V jednej z realizácií použili v Novej záhrade Dúšku včasnú, ktorá navyše krásne kvitne a zaujímavo vonia. „Vytvorí súvislú vrstvu, súvislý porast cca. asi za rok. Akonáhle sa zakorenia, tak sa začnú rozpíjať, čiže postupne sa spoja a vytvoria súvislú plochu. Je to náhrada trávnika, ktorú nemusíte kosiť. Navyše, pekne zakvitne. Keď sa po nej prejdete, aj zaujímavo vonia a zďaleka nepotrebuje toľko živín ako trávnik. Netraba to prerezávať ako klasický trávnik. Nemusíte to kosiť pravidelne ako klasický trávnik. Netreba ho každý deň zalievať ako klasický trávnik,“ vysvetlil Martin.Takže je to naozaj funkčná náhrada trávnika,“ dodal Feri.

Nová záhrada - Dúška včasná Zdroj: TV JOJ
Nová záhrada - Dúška včasná Dúška včasná vytvorí v záhrade súvislý porast, o ktorý sa netreba príliš starať. Je to ideálna voľba pre zaneprázdnených či pohodlnejších záhradkárov. Zdroj: TV JOJ

Pre viac super tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:50 na JOJke!