Vysychajú vám v záhrade rastlinky počas extrémnych horúčav? TAKTO ich určite ochránite!

Počas extrémnych horúčav, ktoré Slovensko aktuálne sužujú, netrpia len ľudia či zvieratá, ale aj naše rastlinky. Vysoké teploty a sucho totiž vedia potrápiť aj tie najodolnejšie druhy. Chcete svoju záhradku ochrániť a zabrániť jej zničeniu? Inšpirujte sa super tipom od chlapcov z Novej záhrady!

Klimatické zmeny spôsobili, že už niekoľko rokov bojujeme s extrémnymi výkyvmi počasia a to najmä v lete. Prívalové dažde sa striedajú s obrovskými horúčavami a dlhotrvajúcimi suchami. A to rozhodne nie sú vyvážené podmienky pre pestovanie rastlín v našich záhradách. Ak udrú extrémne teplá a čísla na teplomere sa začnú škrabať vysoko nad 30 stupňov, rastlinky trpia a môže ich to stáť aj život. A vás prácu, ktorú ste im venovali či financie, ktoré ste investovali.

Ak toho už máte plné zuby a hľadáte riešenie, ktoré pomôže vašim rastlinkám prežiť aj veľké horúčavy a suchá, inšpirujte sa overeným tipom od chlapcov z Novej záhrady. Už niekoľko rokov robia na začiatku leta jednu činnosť, ktorá veľmi pomáha. „Sme na začiatku leta a už teraz používame jesenné hnojivo práve preto, že je situácia, aká je. Kvôli tým horúčavám. V jesennom hnojive je vyšší podiel draslíka, nižší podiel dusíka. Efekt je taký, že tá rastlinka zastaví svoj rast, ktorý by koniec koncov tak či tak zastavila, keď sú takéto horúčavy. Ale vďaka draslíku jej zhrubnú bunkové steny. Je to prirodzená ochrana pred mrazom a na jeseň tak pripravujeme rastlinky na blížiacu sa zimu. Lenže vegetačné obdobie sa predlžuje a teraz v lete dosiahneme ten istý efekt. Rastlinky zastavia svoj rast, ale pletivá im vyzrejú, sú odolnejšie voči suchu a sú odolnejšie aj voči brutálnym horúčavám. Takže, to jesenné hnojivo je teraz na mieste,“ vysvetlil Martin Čurda v Ranných novinách.

Nová záhrada - extrémne horúčavy a rastlinky Rastlinky počas extrémnych horúčav nesmierne trpia. Pomôžete im, ak ich na začiatku leta prihnojíte jesenným hnojivom. Zdroj: Profimedia

Účinok jesenného hnojiva potrvá približne dva mesiace a na konci leta budú vaše rastlinky opäť pripravené naplno rásť. V čase okolo septembra už totiž bývajú podmienky na pestovanie priaznivejšie. Vďaka tomuto grifu vaše rastlinky prežijú extrémne horúčavy a budú vám robiť radosť až do obdobia, kým prídu prvé zimy.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:50 na JOJke!