Máte v lete problém s vysychaním byliniek? Možno robíte TIETO najčastejšie chyby!

Množstvo ľudí vo svojich záhradkách či na balkónoch pestuje rôzne druhy byliniek. Ak vám v lete stále vysychajú napriek dôslednej starostlivosti, zbystrite pozornosť. Chlapci z Novej záhrady prezradili, aké najčastejšie chyby robíme pri pestovaní byliniek!

Pestovanie akýchkoľvek rastlín, či už v záhrade, v interiéri alebo na balkóne, v nás vzbudzuje pocit, že by sme sa o ne mali dôsledne a veľa starať. Lenže, ako sa hovorí, niekedy aj prehnaná starostlivosť škodí. Platí to aj v prípade obľúbených byliniek, ktoré vo svojich domácnostiach pestujú mnohí ľudia. Často sa stáva, že napriek pravidelnej starostlivosti nám najmä v lete bylinky vysychajú alebo ich napádajú škodcovia. Príčinou môže byť to, že sa možno až príliš snažíte a robíte tak chyby, ktorými rastlinkám viac škodíte, než pomáhate.

Alfou a omegou pri pestovaní akýchkoľvek druhov rastlín sú dve základné veci – koľko svetla znesú a akú vlahu potrebujú. Ak majú priveľa či primálo jedného alebo druhého, nastáva problém.Bylinky ako bazalka či mäta nemusia ísť na úplný úpek. Na rozdiel od levandule nemajú úzke čiarkovité listy, ktoré sú prispôsobené na priame slnečné žiarenie počas celého dňa. Čiže, prvá chyba je, že ich vysadíme na priame slnko. Pozitívum je, že tá mäta je trošku burinka, takže to zvláda. Ale bazalka tým naozaj trpí,“ vysvetlil v Ranných novinách Garden Vedúcko Martin Čurda.

Nová záhrada - bylinky v lete Aby bylinky vašu záhradu zdobili a prinášali vám úžitok, treba sa o ne správne starať. Zdroj: Profimedia

Mnohí záhradkári, najmä začiatočníci, robia chybu v tom, že rastlinky hojne a často polievajú. Keď začnú žltnúť či hnednúť, zálievky ešte zvýšia. A v tom je ten paradox. Ak má rastlina príliš veľa vlahy, začnú jej zahnívať korene a každým ďalším poliatím ju len viac ničíme. Platí to aj pri bylinkách. „Čím častejšie levanduľu prestrihávame, tým intenzívnejšie a krajšie kvitne. Tú naozaj treba strihať, netreba sa toho báť. Paradoxne, treba ju zalievať menej. Odvďačí sa krásnymi kvetmi. Iné rastlinky, ako napríklad mäta, netreba polievať vôbec. Tá je tak životaschopná, že naozaj rastie v takýchto suchách a teplách,“ povedal Feri Laššák. Toto však platí v prípade, že máte bylinky vysadené v záhrade. Ak ich pestujete v črepníku či v hrantíku, zálievku, samozrejme potrebujú, keďže objem koreňového balu je menší. Aj tu sa však treba držať hesla – všetko s mierou. Pri zalievaní tiež netreba zabúdať na základné pravidlo, že rastliny v lete nikdy nezalievame počas dňa. Vždy len skoro ráno alebo až vo večerných hodinách.

Pre viac skvelých tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:50 na JOJke!