Pestujete doma figu, ale chutné plody vám na nej nedozrievajú? TOTO je hlavný dôvod!

Snažíte sa všemožne starať o svoju figu, no napriek maximálnemu úsiliu vám rastlinka akurát tak zakvitne, ale plodov sa ani jeden rok nedočkáte? Pýtali sme sa chlapcov z Novej záhrady, čo je kameňom úrazu!

Vysádzanie tropických či exotických plodových rastlín v našich záhradách či na balkónoch zďaleka nie je nič nevídané. Hoci je na našom území iné podnebie než v ich domovine, dajú sa krásne pestovať. Dokonca, pri správnej starostlivosti a na vhodnom stanovišti sa môžete tešiť aj z chutných plodov.

Platí to aj pre figu, s ktorou majú mnohí pestovatelia problém. Aj keď zakvitne a prípadne aj zarodí, plody skrátka nedozrejú. Chlapci z Novej záhrady vysvetlili, čo býva pri tejto rastlinke najčastejším problémom.Mnoho ľudí si myslí, že je to vecou výživy. Ale zväčša, čo hovoria naše skúsenosti, tá figa ani tak nemá problém s výživou, pretože ona zo svojej domoviny, kde sú oveľa chudobnejšie podmienky a oveľa chudobnejšie pôdy do našich podmienok a našej pôdy, kde majú brutálny komfort. Tu je tých živín naozaj dostatok pre ňu. Väčšinou je to vecou toho podnebia. Čiže, buď je to o tom, že je zle zasadená tá figa, že je čas dňa v tieni. Alebo je vystavená nejakému prúdeniu studeného vzduchu, čo je dosť časté, ktoré ju diskvalifikuje z toho, aby sa mohla rozbehnúť naplno. Tá výživa je možno až na treťom mieste,“ vysvetlil Garden Vedúcko Martin Čurda.

Figa Chutné figy si môžete dopestovať aj v našich zemepisných šírkach. Zdroj: Profimedia

​Druhým nepriaznivým faktorom pri pestovaní figy (a podobne aj pri iných rastlinkách) býva aj nevhodná zálievka. „Nepomáha tomu ani prelievanie. Figa nepotrebuje takmer žiadnu zálievku, pretože naozaj tam, kde je pôvodne zvyknutá rásť, tak žiadnu nemá. A tie podmienky má oveľa horšie. Ak je na nevhodnom stanovišti, má veľa tieňa, priveľa vetra, tak sa stane to, že zakvitne, nasadí plody, ale nedozrejú,“ dodal František Laššák.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:50 na JOJke!