Treba opadané lístie pohrabať alebo ho radšej nechať tak? TOTO vašej záhrade prospeje!

Na jeseň sa každý záhradká borí s nekonečnou dilemou, ktorá sa týka opadaného lístia. Je nutné ho pracne hrabať a odstraňovať alebo ho pokojne môžeme v záhrade nechať ležať? Najideálnejšie bude, ak tieto dve možnosti skombinujete!

Farebné, voňavé a pod nohami praskajúce opadané lístie je po vizuálnej stránke veľmi príjemnou súčasťou jesene. Napríklad, pri takých prechádzkach lesom je to neodmysliteľná kulisa. No čo platí v lese, už neplatí pre naše záhrady. Pravdou totiž je, že mokré a postupne sa rozkladajúce lístie na našich trávnikoch či skalkách vytvorí nepriepustnú vrstvu, pod ktorú sa nedostane ani svetlo, ani vzduch. Tráva pod listami začne zžltnúť, nahnívať, a keď na jar zmizne sneh, budete mať nepríjemné prekvapenie v podobe zdevastovaného a vyhynutého trávnika. Listy takisto škodia aj záhradným jazierkam. Pri ich rozklade vznikajú vo vode plyny, ktoré sú pre ryby nebezpečné a sú živnou pôdou pre riasy.

Nová záhrada - lístie Zdroj: Profimedia

Ak sa vám nechce donekonečna deň čo deň, týždeň čo týždeň lístie hrabať a zbavovať sa ho, vyskúšajte možnosť, ktorú si pochvaľuje množstvo záhradkárov. Listy nechajte na trávniku ležať a pri kosení ich kosačka podrví rovnako ako trávu. Výsledným produktom bude mix rozomletej trávy a lístia, ktorý môžete využiť na niekoľko spôsobov. Ak z kosačky vytiahnete zásobník na trávu, pri kosení sa táto hmota rovnomerne roznesie po záhrade a bude pre ňu skvelou výživou. Listy zo stromov sú totiž hotovou vitamínovou bombou pre pôdu. Nezabudnite však na to, že výška trávnika by nemala byť nižšia než zhruba 5 centimetrov. Ideálne tiež bude, ak túto činnosť budete vykonávať pri teplote nad 6 stupňov. Aktuálne denné teploty sú na to ako stvorené. Vzniknutú hmotu však môžete použiť aj do kompostu.

Nová záhrada - lístie Zdroj: Profimedia

Nerozdrevené opadané listy však môžete využiť aj ako nástielku. Ak máte v záhrade rastliny, ktoré potrebujú účinnú ochranu pred mrazom, farebné kôpky im poskytnú teplú perinu. Navyše, postupne sa začnú rozkladať a opäť rastlinkám poskytnú skvelú výživu. Aby listy neodfúkol vietor, môžeme ich zafixovať trochou hliny. Myslite tiež na to, že takáto nástielka by nemala mať viac než 5 centimetrov. Na jar ju potom nezabudnite odstrániť, aby ste rastlinám i záhonom dopriali dostatok svetla a vzduchu.

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!