Chcete mať záhradu ako z časopisu? TOP 3 výhody kamenného koberca, ktoré budete milovať!

Mnohí záhradkári na svojich pozemkoch často bojujú s praskaním betónu i chodníkov a po daždi aj s kalužami vody, ktorá preniká do podložia a ničí ho. Ak ste už dlhšie rozmýšľali nad tým, ako tento problém raz a navždy vyriešiť, máme pre vás skvelý tip. Inšpirujte sa chlapcami z Novej záhrady a položte si na pochôdzne plochy liaty kamenný koberec!

Väčšina ľudí vo svojich záhradách používa na pochôdzne plochy buď betón alebo rôzne typy zámkovej dlažby. Lenže výsledok často nie je podľa našich predstáv. Pod vplyvom zmien počasia zvyknú betónové plochy popraskať a veľakrát sa v nich aj tvoria jamky, ktoré sú po daždi plné vody. Nehovoriac o tom, že chodníky časom zvykne neželane skrášľovať aj burina. Vynikajúcim a praktickým riešením tohto problému sú liate kamenné koberce, ktoré si ľudia do svojich záhrad dávajú čoraz častejšie. Sú obľúbené najmú kvôli jeho vlastnostiam.

Kamenný koberec je skvelou povrchovou úpravou betónu, ktorá je bez špár, keďže ide o jednoliaty povrch. Je mrazuvzdorný a voda cezeň ľahko nepretečie, takže sa vám už nebudú tvoriť kaluže. Nevyžadujú si žiadnu špeciálnu údržbu, čo oceníte najmä v prípade, že času nemáte nazvyš. Pri výbere sa okrem farby kameňa zamerajte aj na to, na akom mieste bude kamenný koberec položený. V závislosti od toho sa vyberá typ pojiva. Keď je povrch, ktorý je vystavený UV žiareniu, vyberáme pojivá, ktoré sú UV stabilné. Pokiaľ ide o vstup do garáže, tam stačí epoxidové pojivo kvôli tomu, že slniečko tam nesvieti. Aby už ten daný kamenný koberec nedegradoval,“ vysvetlil v Novej záhrade Andrej Juriš z firmy TOPSTONE Slovensko.

Nová záhrada - kamenny koberec Pri výbere kameňa na liety koberec treba okrem farby a typu kameňa myslieť aj na to, na aké miesto ju chceme pokladať. Zdroj: TV JOJ

​Výhodou kamenného koberca je aj to, že má širokú škálu využitia. Okrem rovín a šikmín sa hodí aj na zvislé plochy či do interiéru. „Stenový systém vieme aplikovať aj na zvislé plochy. Či už na schody alebo na sokle rodinných domov. Je to systém, ktorý je hustejší, ako používame na vodorovnú plochu. Je to veľmi dobrý materiál na finálny dizajn zvislých plôch, kde vieme aplikovať aj inú farbu,“ podotkol Juriš. V interiéri viete tento materiál použiť v priestoroch, kde potrebujeme zamedziť pretekaniu vody do podložia. Využiteľný je teda v kúpeľniach, v sprchových kútoch, na zásteny za kuchynské linky a aj kuchyne samotné. Použiť ho ale môžete aj do garáže, na terasy či na balkóny.

Nová záhrada - kamenný koberec V Novej záhrade sme liaty kamenný koberec pokladali na plochu pred a v garáži. Zdroj: TV JOJ

3 výhody kamenného koberca:
- mrazuvzdornosť
- eliminovanie presakovania vody do podložia a tvorby kaluží
- nevyžaduje si špeciálnu údržbu

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!