Je váš lopatkovec krásny a zelený, no prestal vám kvitnúť? Možno robíte TÚTO chybu!

Lopatkovec patrí do kategórie nenáročných izbových rastlín a práve preto zdobí mnohé domácnosti. Veľa majiteľov tejto krásnej rastlinky má však problém s tým, že po čase akosi prestáva kvitnúť. Ak s týmto „nešvárom“ bojujete aj vy, dajte na rady chlapcov z Novej záhrady. Tí totiž vysvetlili, prečo sa to pestovateľom deje!

Lopatkovec je izbová rastlina, ktorú si ľudia radi kupujú pre jej nenáročnosť. Navyše je dokonalou čističkou vzduchu, čo tiež skvelou vlastnosťou. Avšak, to, že je Lopatkovec nenáročný, neznamená, že sa k nemu môžeme správať macošsky. Lepšie povedané, môžeme, no vypýta si to svoju daň. „Keďže je to nenáročná rastlina, ľudia ho dávajú hocikam. Ale to nie je správne. Miesto mu treba vybrať, aby mal prodmienky pre prosperitu,“ prízvukuje Garden Majster Feri Laššák. Táto izbovka má rada rozptýlené svetlo, takže by sme ju určite nemali dávať priamo na parapet. Neznesie však ani úplnú tmu. To je prvý krok k úspechu.

Nesmierne dôležitá je aj správna zálievka. Lopatkovec treba polievať hojne, no opäť platí to, čo pri všetkých rastlinách. Dajte si pozor na to, aby kvetináč nestál vo vode, pretože v premokrenom substráte môžu začať korene zahnívať. Zemina by ale nemala byť ani príliš presušená. Je síce pravdou, že Lopatkovec si vodu „vypýta“ tým, že mu zvädnú listy, ale do tejto fázy by sme sa ideálne nemali vôbec dostať. Práve toto býva totiž najhlavnejším dôvodom, pre ktorý nám skrátka po čase prestane kvitnúť. „Je pravda, že si vypýta vodu sám, ale nie je to najlepšie. On na to míňa svoju energiu. Je pravda, že dokáže zvädnúť a po zálievke sa vztýči a je ako nový, ale nie je to zadarmo. Niečo ho to stojí. Živiny spotrebúva na to, aby nepriazeň eliminoval a bol vo forme. Týmpádom mu neostáva energia na to, aby kvitol,“ vysvetlil Garden Vedúcko Martin Čurda.

Nova zahrada - lopatkovec Zdroj: Profimedia

Ak chcete viac tipov, ako sa starať o záhradu či o svoje izbovky, všetky časti Novej záhrady nájdete v našom archíve!