Chcete, aby váš vianočný stromček vydržal čo najdlhšie čerstvý? Nezabudnite na TÚTO vec!

Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je krásne ozdobený vianočný stromček, ktorý dodáva tú pravú sviatočnú atmosféru. Čo však treba robiť, aby nám naozaj vydržal čerstvý a voňavý počas celých sviatkov? Dajte na rady chlapcov z Novej záhrady!

Predtým, než si zaobstaráme vianočný stromček, sa treba zamyslieť nad tým, že máme niekoľko možností výberu. Kým v minulosti sviatkom dominovali najmä čerstvé rezané stromčeky, v súčasnosti je naozaj z čoho vyberať. Všetko záleží od vášho vkusu, priestorových či finančných možností. Okrem klasických možností akými sú rezané stromčeky, živé v črepníku či umelé, sú tu aj originálne a netradičné verzie. Napríklad, ručne vyrobený stromček z konárikov dreva, z roliek z toaletného papiera či z motúzikov, ktoré obmotáte okolo klincov v stene. Ak ste však fanúšikmi živých a voňavých stromčekov, mali by ste vedieť, ako sa o ne správne starať, aby vám vydržali čo najdlhšie. Všetko má svoje plusy aj mínusy, ale my sme asi najviac za živý v črepníku. Má atmosféru Vianoc a môžeme ho použiť viackrát v priebehu viacerých rokov. Takže, to nie je jednorázovka ako živý, ktorý odrežeme,“ myslia si chlapci z Novej záhrady.

NZ - vianočný stromček Vianočný stromček v črepníku je podľa chlapcov z Novej záhrady najlepšou možnosťou. Dodá vášmu domovu tú správnu atmosféru, vôňu a pri správnej starostlivosti sa z neho môžete tešiť aj o rok. Zdroj: Profimedia

​Základnou zásadou je, že živý stromček musí mať dostatok vlahy, aby vám nevyschol. Rôzne druhy vydržia rôzne dlho, v zásade ale platí, že ten stromček musí mať vodu – či už je rezaný, alebo v črepníku. Ak je rezaný, treba ho postaviť do nádoby s vodou, kde ju priebežne dolievame. Vďaka tej vode nám veľmi dlho vydrží,“ vysvetlil Martin Čurda. Ak ste sa rozhodli, že si zadovážite stromček v črepníku a budete sa tak z neho tešiť niekoľko rokov, nezabudnite na to, že ho nesmiete vystavovať teplotným šokom.Ak ho máme v črepníku, mali by sme dodržať zásadu, že črepníkový stromček nesmie byť v interiéri dlhšie ako desať dní. Na izbovú teplotu ho musíme postupne privykať a postupne zas odvykať,“ prízvukujú Martin a Feri. Čo sa týka druhu ihličnanu, najideálnejšou voľbou medzi rezanými stromčekmi je podľa nich normandská jedlička. Tá dokáže pri správnej starostlivosti vydržať až mesiac čerstvá.