Nová záhrada - stromček

Vianočný stromček nemusí skončiť len v koši: TAKTO ho ešte môžete využiť v záhrade!

Hoci mnohé domácnosti zdobia počas vianočných sviatkov umelé stromčeky či rôzne ekologické alternatívy, stále je veľa ľudí, ktorí nedajú dopustiť na vôňu živého ihličia či živice. Drvivá väčšina živých stromčekov však po novom roku končí na smetiskách. Je to ale veľká škoda. Môžu ešte uspokojivo poslúžiť v našich záhradách. Ako?

Neodškriepiteľným plusom živých stromčekov je atmosféra, ktorú našim príbytkom počas sviatkov prepožičiavajú. Vôňa ihličia a živice sú totiž neprekonateľné. Lenže, na rozdiel od tých umelých, v domácnostiach napriek správnej starostlivosti pochopiteľne nevydržia tak dlho. Postupne strácajú farbu, vysychajú a koberce začneme mať plné ihličia. Vtedy nastáva chvíľa, keď sa ich misia končí. V tom lepšom prípade skončia v triedenom bioodpade, v tom horšom pohodené na smetiskách, pri košoch či dokonca vo voľnej prírode. Pritom drevo i ihličie sa dajú veľmi šikovne využiť.

Zima ešte zďaleka neskončila a tak konáriky ihličnatých stromov môžete použiť ako nástielku na trvalky, okrasné dreviny, kry či ovocné stromčeky. Vôbec pritom neprekáža, ak ich už máte proti chladu zabezpečené. Januárové a februárové mrazy totiž vedia byť poriadne kruté. V prípade, že ste majiteľmi štriepkovača alebo drviča, drevo zo stromčeka môžete ľahko premeniť na voňavý mulč. Navyše, ihličnany sa rozkladajú pomalšie a tak svoju ochrannú funkciu budú vykonávať oveľa dlhšie. Ak mulč nepotrebujete, štiepku môžete pridať do kompostu. Tretím spôsobom ako stromček v záhrade efektívne využiť, je boj so slizniakmi. Tie totiž ihličnany neznášajú. Ihličie si odložte, skladujte ho na suchom mieste a na jar ním môžete vysypať okraje hriadok. Slimáky tak nebudú mať šancu!

Nová záhrada - ihličie Opadané ihličie nemusí skončiť v koši. Využiť ho môžete, napríklad, v boji proti slizniakom. Zdroj: Profimedia

V prípade, že doma kúrite pevným palivom, drevo zo stromčeka môžete použiť aj na takýto účel. Kmeň i konáriky samozrejme treba napíliť na vhodnú veľkosť. V žiadnom prípade však vianočný stromček nepridávajte do krbov. Živica, ktorá je v dreve, totiž prská a vyskakujúce uhlíky môžu spôsobiť požiar!

Nova zahrada - stromcek Ak vianočný stromček vyhadzujete, najprv z neho dôkladne oberte všetky ozdoby. Zdroj: Profimedia

Ak nevyužijete ani jeden zo spôsobov recyklácie, pretože bývate v paneláku a nemáte záhradu, z vianočného stromčeka pred vyhodením dôkladne oberte všetky ozdoby, háčiky, girlandy i lamely. Následne ho vyhoďte do bioodpadu, prípadne na miesto na to určené. Určite ho neodnášajte do lesa a nehádžte do ohrád k zvieratám v domnienke, že to bude ich potrava. Po ozdobách na vetvičkách totiž ostávajú trblietky či mikroplasty a tie môžu zver zabiť či spôsobiť im vážne tráviace problémy. Buďme k prírode ohľaduplní.

Nova zahrada - stromceky Mnohé sídliská po Vianociach vyzerajú takto... Zdroj: Profimedia