Ako sa v záhrade zbaviť otravnej buriny? TOTO je lepšie ako mulčovacia textília!

Neoddeliteľnou súčasťou záhradkárčenia je aj nepríjemná burina, s ktorou bojuje každý pestovateľ. Najčastejšie sa jej snažíme zbaviť pomocou mulčovacej textílie, no tá so sebou prináša množstvo nevýhod. Nechajte si poradiť od skúseného záhradkára a vyskúšajte TOTO!

Realizácia a terénne úpravy záhrad sa často nezaobídu bez pokladania geotextílií a mulčovacej kôry. Ak sa používa v rozumnej miere a na presne určené miesta, je dobrým pomocníkom. Jej výhodou je, že vyhubí burinu, zabezpečí rovnomerný prienik vody do pôdy ako aj udržanie vlahy v nej, či ochranu vrchnej vrstvy koreňového systému. V prípade, že ju ale bez rozmyslenia použijete na veľké plochy, môžete ňou vyhubiť všetok (aj prospešný) život vo vašej záhrade. Práve preto sú v súčasnosti geotextílie veľmi diskutovanou témou.

Ľudia si chcú záhradu len užívať, lebo sú hekticky ponorení do práce. Chceme zadusiť buriny, tak tam položíme netkanú textíliu, ktorá v tom pomôže. Z dlhodobého hľadiska netkaná textília dusí aj život. Pôda nedýcha,“ povedal v relácii Nová záhrada skúsený záhradkár Jozef Toman. Textília totiž z pôdy vyženie aj dážďovky, ktoré ju nielenže prevzdušňujú, ale aj pohnoja. Buriny sa však môžete zbaviť aj ekologickejšie a šetrnejšie ako použitím netkanej textílie. Jednoducho namiesto nej použite staré nefarbené papierové kartóny zbavené plastových a kovových zložiek. Pomôžu vám v boji s plevelom, no zároveň sa budú postupne rozkladať, čo bude pre záhradku prospešné.

Nová záhrada - kartón Nefarbený kartón zbavený plastových a kovových komponentov je skvelou náhradou mulčovacej textílie, ktorú bude vaša záhrada milovať. Zdroj: Profimedia

Pre viac tipov sledujte reláciu Nová záhrada každú nedeľu o 15:45 na JOJke!