Stavebný odpad nikdy nezakopávajte do zeme v záhrade: Pozrite, aké následky to môže mať!

Kedysi, najmä v malých mestách či na dedinách, bolo zvykom, že pri stavbe domu či prerábke sa zvyšky stavebného odpadu zakopávali hlboko do zeme v záhrade. Žiaľ, táto činnosť často nie je nezvyčajná ani v súčasnosti. Okrem toho, že je to neekologické, to totiž so sebou prináša aj množstvo problémov pri pestovaní rastlín.

Zvyšky betónu, cementu, veľké kamene, sklenené črepiny či klince zo šalungu. To všetko patrí do stavebného odpadu, ktorý najmä v minulosti pri stavbe domu často končieval hlboko pod zemou priamo v záhrade. Nie je to však výnimkou ani v súčasnosti. Na vlastné oči sa o tom presvedčili aj chlapci z Novej záhrady, ktorí pri realizácii naďabili v hĺbke zeme na množstvo odpadu, ktorý tam nemal čo robiť. V tomto prípade to však nebolo vinou majiteľov, ale zhotoviteľov stavby domu.

Nova zahrada - stavebny odpad Zdroj: TV JOJ

​Zakopanie stavebného materiálu do zeme je v prvom rade neekologické, ba priam toxické. Pri niektorých typoch stavebnín sa totiž čiastočky chemikálií uvoľňujú nielen do pôdy, ale aj do spodnej vody, ktoré kontaminujú. Okrem toho výrazne zhoršujú pestovanie akýchkoľvek rastlín. „Páni stavbári bývajú leniví a vylejú si cementový koláč, kde sa im páči. Respektíve, nechajú ho tam, kde bol pôvodne. Lebo veď to zakryjú zeminou. Nedávali pozor na chémii a nevedia, že cement a betón ovplyvňujú PH pôdy. Zvyšujú aciditu, tým pádom veľa rastlín má problém. Dokonca aj trávnik, ak si ho domáci založia, tak kapilaritou sa skôr či neskôr z tých spodných vrstiev dostane to vysoké PH k trávniku a má problém. Kľudne aj po roku, po dvoch. Potom sa všetci čudujú, čo sa tak asi môže stať,“ vysvetlil Garden Majster Martin Čurda.Dobrá rada pre vás. Ak plánujete stavbu domu, postrážte si to,“ vyzval divákov.

Sledujte obľúbenú Novú záhradu každu nedeľu o 15:45 na JOJke!