Opadáva vám zo stromov ešte nezrelé ovocie? TOTO sú dôvody, prečo sa to často stáva!

Mnohí záhradkári určite veľmi dobre poznajú situáciu, keď v tráve či na pôde pod stromami často nachádzajú opadané ovocie a to aj napriek tomu, že ešte vôbec nie je zrelé. Ak máte túto skúsenosť aj vy a rozmýšľali ste, čím je to spôsobené, máme pre vás odpoveď!

Ak koncom leta alebo na jeseň opadávajú zo stromov už zrelé alebo dokonca prezreté plody, zrejme sa nad tým nikto príliš nezamýšľa. Keď ale začne opadávať nezrelé, ešte tvrdé a zelené ovocie, mnohí pestovatelia spozornejú. Týka sa to pritom nielen jabloní, ale i citrusových stromov či kôstkového ovocia, akým sú slivky či ringloty. Dôvodov, prečo sa to často stáva, je hneď niekoľko.

Jednou z hlavných príčin, prečo strom nasadí plody, ale zhadzuje ich ešte nezrelé, je, že sa na strome nachádza príliš veľa plodov. Keď na jar začne všetko kvitnúť, na konárikoch vyraší množstvo kvetov, no nie z každého môže vzniknúť plnohodnotné ovocie. Ak by sa tak stalo, strom by ťarchu plodov neuniesol a vetvy by sa mohli polámať. Zhadzovaním „najslabších“ plodov sa tak strom prirodzene chráni. Riešením je včasné riedenie ovocia. Ide o proces, počas ktorého sa redukujú malé zhluky mladého nedozretého ovocia tak, aby mali najzdravšie kusy dostatok priestoru i živín na rast a dozrievanie. Podľa skúsených záhradkárov by sa v závislosti od druhu mal plodom stať len približne jeden z desiatich kvetov. Ak ale riedenie nespravíte, príroda to urobí za vás.

Nova zahrada - opadane plody Zdroj: Profimedia

Ďalším možným dôvodom je slabé opelenie – buď v dôsledku chýbajúcej partnerskej dreviny alebo slabej aktivity hmyzu. Mnoho ovocných stromov má totiž plody vďaka tvrdej práci včiel, ktoré prenášajú peľ z jednej kvetiny na druhú. Ak ale v záhrade alebo v sade nemáte z rôznych príčin dostatok hmyzu, dochádza len k nepatrnému opeleniu. Riešením, ako k stromom prilákať viac užitočného hmyzu, je výsadba kvetov, ktoré sú bohaté na nektár. Druhým riešením je prestať používať pesticídy, ktoré často ničia nielen škodcov, ale aj užitočný hmyz.

Nova zahrada - opadane plody Zdroj: Profimedia

​Tretím najčastejším dôvodom, ktorý ale, žiaľ, nie je úplne možné priamo ovplyvniť, sú prudké zmeny počasia. Striedanie veľkého sucha a extrémnych teplôt s rapídnym ochladením a silným dažďom ovocným stromom vôbec neprospievajú. Prvé problémy pritom môžu nastať už na jar, keď sa z nízkych teplôt rýchlo oteplí a potom sa nečakane na niekoľko dní citeľne ochladí.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:50 na JOJke!