Máte v záhrade plody bazy čiernej a neviete čo s nimi? Pozor, surové ich nikdy nejedzte!

Baza čierna je na našom území veľmi rozšírená a naozaj bujne rastie na mnohých častiach Slovenska. Kým na jar alebo začiatkom leta radi zbierame jej voňavé kvety, ktoré najčastejšie využívame na výrobu sirupu, so zberom jej plodov sú mnohí ľudia už opatrnejší. Ak však dodržíte jedno základné pravidlo, čiernych bobuliek sa vôbec nemusíte obávať a naplno môžete využiť ich silu!

Baza čierna je na pestovanie veľmi nenáročný krík, preto sa nachádza v mnohých záhradách či v sadoch po celom Slovensku. Je mrazuvzdorná, nevyžaduje si žiadnu špeciálnu starostlivosť a napriek tomu dokáže narásť až do výšky 7 metrov. Na jar je tento ker obsypaný voňavými kvetmi, z ktorých sa po zbere najčastejšie varí sladučký sirup. Zvyknú sa však aj usušiť a používajú sa ako čaj. Už menej často sa ale hovorí o zbere čiernych plodov. Dozrievajú (v závislosti od časti Slovenska) od konca augusta až do polovice septembra. Pritom tieto bobuľky obsahujú veľa zdraviu prospešných látok. Nachádzajú sa v nich vitamíny A, B, C, éterické oleje, flavonoidy a pôsobia antioxidačne. Pomáhajú tak s posilnením imunity a pôsobia protizápalovo.

Nova zahrada - baza cierna Zdroj: Profimedia

​Má to však jedno „ale“. Plody bazy čiernej sa nesmú nikdy konzumovať surové, čerstvo obraté, pretože sú mierne jedovaté. Obsahujú látku sambunigrín, ktorá môže vyvolávať hnačky a bolesti hlavy. Tá sa však tepelnou úpravou odbúrava, takže ich môžete využiť na varenie sirupov, štiav či džemov, ale taktiež je možné použiť ich aj do koláčov či zavariť ich.

Nova zahrada - baza cierna Zdroj: Profimedia

​Pri zbere plodov bazy čiernej však buďte opatrní a nevšímajte si len farbu samotných bobuliek. Ak už aj sú krásne čierne, nemusia byť ešte zrelé. Zrelosť spoznáte podľa toho, že stonky na strapcoch budú mať výraznú červenú farbu. Ak teda sú strapčeky červené a plody čierne, sú vhodné na zber.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!