Vysychajú vám rastlinky aj napriek tomu, že ich polievate? Možno robíte TÚTO chybu!

Mnoho záhradkárov sa stretáva so situáciou, že ich rastlinky v záhonoch vysychajú a napokon uhynú aj napriek tomu, že ich počas celého vegetačného obdobia polievajú. Túto skúsenosť majú aj naši chlapci z Novej záhrady a v relácii vysvetlili, čo je jedným z možných dôvodov!

Ak je človek smädný a vypije pohár vody, obvykle mu to smäd uhasí. Ak však pohár vody venujete rastlinke v záhrade, jej smäd neuhasíte. A práve v tomto fakte tkvie množstvo záhradkárskych problémov týkajúcich sa vysychania rastlinstva. Pestovatelia vedia veľmi dobre, že rastlinu treba vždy polievať ku koreňu. No, aj keď tak urobíte a vody nie je dostatok, veľmi jej nepomôžete.

Nova zahrada - polievanie Zdroj: Profimedia

​Väčšina vlahy totiž ostáva v pôdnom profile, menšiu časť využije a ešte menšiu využije neskôr. Voda sa totiž rozlieva po povrchu zeminy a tak vsakuje na relatívne širokej ploche. Navyše, kužeľ vsakovania závisí aj od typu pôdy. To znamená, že nie všetka vlaha, ktorú jej doprajete, skončí pri koreňoch. Celý princíp polievania a vsakovania vody do pôdy vysvetlili v najnovšej časti Novej záhrady naši záhradní odborníci Martin Čurda a František Laššák. Zároveň povedali, že sa často stretávajú so situáciou, že záhradkárom vyschne rastlinka, hoci ju polievali. Keď sa vzápätí spýtajú na frekvenciu a intenzitu polievania, obvykle sa dopátrajú k tomu, kde problém vznikal. Dôvodom, teda, často býva nedostatočné polievanie.

Nova zahrada - polievanie Zdroj: TV JOJ

​Podľa ich slov je výdatná zálievka nesmierne dôležitá najmä po výsadbe. „Toto je často veľmi podceňované. Keď rastlinku vysadíme, treba ju doslova, že preliať. Preliať preto, aby dostala v prvom momente potrebnú dávku vody, to je naozaj dôležité. A aj preto, aby sa tá aktuálna zásoba vody, nadlimitná, prepojila kapilárami s tou spodnou zásobou vody. Aby v prípade sucha neskôr si dokázala tú vodu aj sama vytiahnuť. Takže, vodou po vysadení netreba šetriť, neublížime rastlinke,“ vysvetlil Garden Majster Martin Čurda.

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!