Používate doma takéto kompostéry? Pozrite, prečo nie sú na recyklovanie odpadu vhodné!

Kompostovanie je veľmi diskutovanou témou a aj preto v súvislosti s ňou existuje množstvo mýtov a poloprávd. Tie raz a navždy vyvrátili a objasnili chlapci z Novej záhrady, ktorí tiež vysvetlili, prečo plastové kompostéry s vrchnákom nie sú vôbec dobrou voľbou.

Vytvoriť si vlastný domáci kompost je veľmi jednoduché a navyše praktické. Nielenže sa zbavíte bioodpadu, ale výsledkom rozkladných procesov je kvalitné hnojivo, ktoré využijete v záhrade i na rastlinky v kvetináčoch. Napriek tomu, že kompostovanie nie je nič ťažké, mnohí záhradkári pri ňom robia veľa chýb. Je to spôsobené tým, že v súvislosti s touto témou existuje množstvo mýtov a poloprávd. Medzi najčastejšie patrí konštatovanie, že kompostér sa musí nachádzať na konci záhrady, pretože smrdí. Pravdou však je, že ak je kompost založený správne, ak sa v ňom nachádza len to, čo v ňom má byť a staráme sa oň tak, ako máme, smrdieť nikdy nebude.

Nova zahrada - kompost Zdroj: TV JOJ

​Základom je výber správneho kompostéra. Ten nájdeme podľa toho, že spĺňa dve základné kritéria.
Keď kompostujeme, chceme recyklovať biologický odpad. Na to musí kompostér dýchaťmusí mať prístup k vode a mal by byť v tieni, aby po roku vyrobil to, čo od toho očakávame,“ vysvetlil Garden Majster František Laššák. Kompostér teda v žiadnom prípade nesmie byť zatvorený krytom, pretože sa k biohmote prestane dostávať vzduch a vlaha. Akonáhle v komposte chýba vzduch, aeróbne baktérie hynú a namiesto nich sa množia anaeróbne. Tie spôsobujú mliečne kvasenie. Ak sa teda organický materiál v kompostéri nerozkladá, ale kvasí - kompost nechutne zapácha a na vlastnoručne vyrobené hnojivo môžeme zabudnúť. Pre kvalitný kompost je dôležitá aj vlaha, pretože je v ňom život, ktorý ju skrátka potrebuje. Ak kompost nemá správnu vlhkosť, baktérie uhynú a rozkladné procesy sa zastavia. V období sucha je preto fajn kompost zavlažovať. Na základe týchto informácií je teda jasné, že plastový kompostér s vrchnákom, ktorý takmer nemá žiadne prieduchy, na kompostovanie absolútne nie je vhodný.

​Mnohí záhradkári možno nevedia, že rozkladný proces v komposte môžeme podporiť urýchľovačom kompostu. Netreba sa toho báť, pretože nejde o žiadnu chémiu. „Urýchľovač kompostu nie je nič iné ako aeróbne baktérie v latentnom štádiu, ktoré sú zodpovedné za rozklad organickej hmoty. Takže, my neurobíme nič iné, len do toho organického materiálu pridáme presne ten život, ktorý tam potrebujeme pridať a podporíme pôvodný,“ vysvetlil Garden Vedúcko Martin Čurda. Ak chcete začať kompostovať a nechce sa vám riešiť zháňanie či výrobu kompostéra, pokojne si kompost založte v podobe kopy, na ktorú budete bioodpad prikladať. 

Nova zahrada - kompost Zdroj: Profimedia

Čo patrí do kompostéra?
Pozberové zvyšky zo zeleninových hriadok, pokosená tráva, či odkvitnuté súkvetia /pred fázou semien/, letorasty z letného rezu, či konáriky z predjarného rezu ovocnín. Do kompostéra ale môžete hodiť aj podrvené škrupiny z vajec, šupky zo zeleniny a ovocia, papierové vreckovky, podrvené škrupiny z orechov, popol z dreva (nie z cigariet či z uhlia!), potrhané rolky z toaletného papiera, vrecúška z čaju (bez kovových častí a nitiek), spodok z kávy či trus od sliepok a králikov (teda bylinožravých zvierat).

Čo do kompostéra nepatrí?
Do kompostu rozhodne nepatria zvyšky mäsa, kosti, mliečne výrobky, piliny z drevotriesky, uhynuté zvieratá, trus mäsožravých zvierat, sklo, plasty, kovy, textil, kamene či časopisy.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!