Treba opadané lístie pohrabať alebo ho môžeme nechať tak? Vašej záhrade prospeje TOTO!

Na jeseň sa každý záhradká borí s nekonečnou dilemou, ktorá sa týka opadaného lístia. Je nutné ho pracne hrabať a odstraňovať alebo ho pokojne môžeme v záhrade nechať ležať? Vieme, aká je pravda!

Farebné, voňavé a pod nohami praskajúce opadané lístie je po vizuálnej stránke veľmi príjemnou súčasťou jesene. Napríklad, pri takých prechádzkach lesom či parkom je to neodmysliteľná kulisa. No, čo platí v lese, už neplatí pre naše záhrady. Pravdou totiž je, že mokré a postupne sa rozkladajúce lístie na našich trávnikoch či skalkách vytvorí nepriepustnú vrstvu, pod ktorú sa nedostane ani svetlo, ani vzduch. Tráva pod listami začne zžltnúť, nahnívať, a keď na jar zmizne sneh, budete mať nepríjemné prekvapenie v podobe zdevastovaného a vyhynutého trávnika. Listy takisto škodia aj záhradným jazierkam. Pri ich rozklade vznikajú vo vode plyny, ktoré sú pre ryby nebezpečné a sú živnou pôdou pre riasy.

Nová záhrada - lístie Zdroj: Profimedia

​Ideálne teda je, ak budete počas celej jesene zo záhrady lístie odstraňovať. Ak sa vám ale nechce donekonečna deň čo deň, týždeň čo týždeň hrabať, vyskúšajte možnosť, ktorú si pochvaľuje množstvo záhradkárov. Listy nechajte na trávniku ležať a pri kosení ich kosačka podrví rovnako ako trávu. Výsledným produktom bude mix rozomletej trávy a lístia, ktorý môžete využiť na niekoľko spôsobov. Ak z kosačky vytiahnete zásobník na trávu, pri kosení sa táto hmota rovnomerne roznesie po záhrade a bude pre ňu skvelou výživou. Listy zo stromov sú totiž hotovou vitamínovou bombou pre pôdu. Nezabudnite však na to, že výška trávnika by nemala byť nižšia než zhruba 5 centimetrov. Ideálne tiež bude, ak túto činnosť budete vykonávať pri teplote nad 6 stupňov. Aktuálne denné teploty sú na to ako stvorené. Vzniknutú hmotu však môžete použiť aj do kompostu.

Nová záhrada - lístie Zdroj: Profimedia

Nerozdrevené opadané listy však môžete využiť aj ako nástielku. Ak máte v záhrade rastliny, ktoré potrebujú účinnú ochranu pred mrazom, farebné kôpky im poskytnú teplú perinu. Navyše, postupne sa začnú rozkladať a opäť rastlinkám poskytnú skvelú výživu. Aby listy neodfúkol vietor, môžeme ich zafixovať trochou hliny. Myslite tiež na to, že takáto nástielka by nemala mať viac než 5 centimetrov. Na jar ju potom nezabudnite odstrániť, aby ste rastlinám i záhonom dopriali dostatok svetla a vzduchu.

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!