Chcete mať v lete krásny trávnik? Pozor na zradné marcové slnko, s týmto ešte počkajte!

Príchod marca znamená viac denného svetla a často aj viac slnečného žiarenia. To nás akosi automaticky láka vyjsť do našich záhrad a začať ich pripravovať na jar. No netreba sa unáhliť! Napriek priaznivejšiemu počasiu je ešte nevhodné vykonávať mnohé činnosti, pretože by sme narobili viac škody, než úžitku.

Zima nie je pre vášnivých záhradkárov práve najvďačnejším obdobím, pretože sa nemôžu naplno realizovať. Prvé intenzívnejšie slnečné lúče, viac denného svetla a možno prvé púčiky jarných rastlín preto zvádzajú k tomu, aby sme sa vybrali do záhrad a začali ich pripravovať na sezónu. Hoci čo-to sa dá robiť už teraz, je veľa aktivít, ktoré ešte majú čas.

Nova zahrada - travnik Zdroj: TV JOJ

​Počasie je ešte nestabilné a hroziace nočné či dokonca celodenné mrazy by mohli všetko naše úsilie zmariť. Napríklad, hoci sa zdá, že trávnik je odolný, nízke teploty ho môžu zabiť. „Rastliny naštartujú svoj rast na jar nielen v závislosti od teploty vzduchu, ale aj v závislosti od teploty pôdy. Nestačí, že na poludnie svieti slniečko a nám, ľuďom je príjemne. V noci je teplota stále blízko nule - či už nad, alebo pod a pôda je ešte príliš studená. Prerezanie trávnika má obnoviť rezné rany na korienkoch a odnožiach, ktoré počas sezóny vyženú nové korienky a tak sa trávnik zahustí a má zdravý vzhľad. No v čase, keď ešte nerastie, môže prerezanie pôsobiť opačne - trávnik v raste zabrzdí,“ vysvetlil Garden Majster Martin Čurda.

Nová záhrada - kosenie Pri aktuálnom nestabilnom počasí a hroziacich mrazoch by sme trávnik nemali prerezávať a ani kosiť. Zdroj: TV JOJ

Okrem prerezávania trávnika sa vyhnite aj jeho koseniu. „Ešte nerastie, alebo rastie len veľmi pomaly. Pred zimou sme ho schválne nechali trocha vyšší, ako ochranu pred mrazom a ak ho teraz tej ochrany zbavíme a udrie mráz, môže ho výrazne poškodiť," poznamenal Martin. Nenechajte sa preto oklamať zubatým marcovým slnkom a s uvedenými aktivitami v záhrade radšej počkajte.