Chcete využiť príjemné jarné počasie produktívne? Vrhnite sa v záhrade na tieto činnosti!

Počasie je počas tohtoročného marca ako na hojdačke, čo metie nielen prírodu, ale často aj záhradkárov. Niektoré aktivity v záhrade ešte treba odložiť na obdobie, keď budú stabilnejšie teploty. Ak však chcete využiť aktuálne oteplenie a príjemné slniečko, prinášame vám zoznam činností, ktorým sa môžete venovať bez toho, že by ste niečo urýchlili.

Marec so sebou prináša viac denného svetla a často aj viac slnečného žiarenia. To nás okamžite láka vyjsť do našich záhrad a začať ich pripravovať na jar. Pri jednotlivých úkonoch sa však netreba unáhliť, pretože by sme prehnanou aktivitou mohli urobiť viac škody než úžitku. Kým vysádzanie plodín, starostlivosť o trávnik či spustenie zavlažovacieho systému ešte treba na nejaký ten týždeň odložiť, stále je dostatok činností, ktorým sa môžeme venovať. Patrí k nim predovšetkým údržba našich záhrad, terénne úpravy či riešenie technických prvkov.

Nova zahrada - chodnik Zdroj: Profimedia

Ak máte v pláne čokoľvek v záhrade budovať, teraz je ten správny čas. Môžeme zakopávať do pôdy rozvody automatického zavlažovacieho systému, káble osvetlenia, budovať suché múriky, oporné múry, oplotenie. Zakladať skalku, vykopávať pôdu na jazierko, zasakovačku, či retenčku. Robiť prípravu na záhradný domček, kôlňu, výbeh pre hydinu. Montovať záhradný domček, altánok, pergolu. Budovať záhradné chodníčky,“ vymenoval Garden Majster Martin Čurda. Okrem toho môžete zostrojiť, napríklad, vyvýšené záhony. Taktiež môžete zakladať kompost, kompostovú jamu, listovú hrobľu či prehadzovať kompost v kompostéri, aby nabral vzduch. Pokojne sa pustite aj do prípravy budúcich hriadok na pestovanie. „Rýľovať hriadky, na ktoré predtým môžeme rozhodiť vyzretý kompost a rýľovaním ho zapracujeme do pôdy. Pripravíme si tak hriadky na vysádzanie zeleninových priesad, ktoré príde cca o dva mesiace,“ poznamenal Martin.

NOva zahrada - sadenie Zdroj: Profimedia

Netreba sa báť ani strihania ovocných stromov či kríkov. Stromy treba ostrihať ideálne do momentu, keď začne prúdiť miazga. Začnite strihom jadrovín a potom sa pustite do kôstkovín. Čo sa týka kríkov, strihať môžete všetko bobuľové ovocie, teda egreše, ríbezle, josty či maliny.

Nova zahrada - sadenie Zdroj: Profimedia

Ak by ste predsa len chceli už niečo aj pestovať či sadiť, buďte opatrní. V exteriéri je možné zatiaľ vysádzať kontajnerované okrasné kry, teda tie so zapestovaným koreňovým balom, ako napríklad, ruže, vistériu, tavoľník, drevité pivonky, kalinu, pajazmín. „Môžete tiež vysádzať aj voľnokorenné ovocné dreviny všetkého druhu - kry aj stromy a aj teplomilné druhy ako sú broskyne, marhule, nektarinky,“ doplnil Čurda. V interiéri sa zas môžete vrhnúť na predpestovanie priesad. Začnite predpestovávať priesady vo vnútri na parapete, alebo vo vykurovanom sleníku. Môžeme ešte aj začínať s predpestovaním - čiže aj teraz vysievať do hrantíka semienka plodovej zeleniny (rajčiaky, papriky),“ doplnil Garden Majster.