Viete, ako sa správne sadia stromčeky? S našimi tipmi sa im bude dariť oveľa lepšie!

Jar je obdobím, počas ktorého do svojich záhrad vysádzame nielen úžitkové či okrasné rastlinky, ale i kríky a mladé stromčeky. Hoci by sa mohlo zdať, že to nie je žiadna veda, pravdou je, že pri tom treba dodržiavať určité pravidlá. Určite nestačí len vykopať jamu, vložiť rastlinu a zasypať ju zeminou.

Aby sme v našich záhradách mali z novovysadených stromčekov úžitok, aký očakávame, všetko začína správnym výberom odrody. Vlaďka, ktorá je odborníčka na ovocné stromy, v Novej záhrade vysvetlila, že v súčasnosti je veľmi dôležité, aby sme si vyberali hlavne samoopelivé druhy. Myslieť treba aj na to, v ktorom roku prichádza rodivosť. Hoci by sa ovocné stromy mali najideálnejšie vysádzať počas teplej jesene, ak pri vybranom druhu prichádza rodivosť až v druhom alebo treťom roku, nezáleží na tom, kedy ho posadíme.

Nova zahrada - sadenie stromcekov Zdroj: TV JOJ

​Na začiatok je dôležité vykopať poriadne hlbokú jamu, aby mal koreňový systém dostatok miesta. Tam to však nekončí. "Keď si domov prinesiete voľnokorenný stromček, zásada je - mať nožnice. Vlásočnice radšej nestriháme. Alebo ak, tak len veľmi jemnučko, ale hrubé korene zastrihneme, aby sme obnovili rezné rany. Netreba sa toho báť," vysvetlila Vlaďka. Zároveň upozornila, že zakúpenému stromčeku treba po prinesení domov dopriať čas. "Nikdy nesadíme stromček hneď po tom, ako si ho donesieme domov a zostriháme. Treba ho minimálne, učebnicovo, do 24 hodín ponoriť do vody. Aspoň na 12 hodín," prízvukovala. Vo vode však korene nenechávajte príliš dlho, pretože by mohli začať zahnívať.

Nova zahrada - sadenie stromcekov Zdroj: TV JOJ

Keď koreňový systém zakrátite a poriadne zavlažíte, aplikujte naň mykorhízne huby. "Musí to byť na tom koreni, pretože ak to bude len v pôde a nebude sa to dotýkať koreňovej sústavy, tak tá huba nám neprežije. Vyzerá to ako granulky, ale sú to huby, ktoré síce parazitujú na koreni, ale dobre parazituje. Zlepšuje pôdnu vzdušnosť a privádza viac živín," povedala odborníčka. Pri samotnej výsadbe treba byť tiež opatrný. Hĺbka výsadby totiž záleží od toho, kde je umiestnený podpník. Miesto očkovania nesmie byť nikdy zasypané pôdou. Po umiestnení mladého stromčeka do jamy ho zasypte pôdou, jemne ju pozatláčajte a podoprite kolíkom. Na záver vytvorte zálievkový tanier a výdatne polejte.

Nova zahrada - sadenie stromcekov Zdroj: TV JOJ


Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu poobede na JOJke!