Zakladáte si záhradu? Nezabúdajte na TÚTO dôležitú činnosť a vždy ju urobte ako prvú!

Kúpili ste si novú nehnuteľnosť a na priľahlom pozemku si idete založiť záhradu? Alebo sa vám skrátka tá vaša existujúca už nepáči a chceli by ste si ju urobiť nanovo? Nech je to tak či onak, určite pred štartom realizácie nezabudnite na jednu mimoriadne dôležitú vec, ktorú treba urobiť ako prvú!

V obľúbenej relácii Nová záhrada sa nováčikovia, ale aj skúsení záhradkári týždeň čo týždeň dozvedajú rôzne informácie, tipy, triky a rady, ako mať naše záhrady čo najkrajšie a najfunkčnejšie. Výnimkou nebola ani uplynulá epizóda, v ktorej zakladali záhradu na pozemku okolo novostavby. Len čo prišli na miesto, povedali, čo je absolútne najdôležitejšie pri zakladaní novej záhrady. Nie je to ani tak predstava, čo by sme v nej chceli mať či zonácia, ale naoko jednoduchá vec - dôkladná úprava pozemku. "Má význam použiť techniku, má význam použiť bager, ktorý použije niekoľko násad, aby to tu celé doslova zrovnal, zrepasoval a pripravil tak, aby sme mohli vysádzať. V tejto fáze je vždy dôležité si ten priestor pripraviť tak, aby sme mali čistý list, na ktorý môžeme začať kresliť," vysvetlil Garden Majster František Laššák.

Nova zahrada - zakladanie zahrady Zdroj: TV JOJ

​Skôr než sa teda pustili do plánovania, pokladania chodníčkov či výsadby, museli pozemok poriadne splanírovať. Časť buriny, ktorá tam vyrástla, sa zapracovala do pôdy, aby bola obohatená o organické zložky. Nejaká zemina na pozemku ostala, iná musela ísť preč a ďalšia sa na miesto navozila. Nech to znie akokoľvek komplikovane, časovo a finančne náročne, ak sa chcete tešiť z naozaj krásnej a funkčnej záhrady, nezaobídete sa bez toho. "Príprava je veľmi dôležitá. Stroje sú neoceniteľní pomocníci v takejto fáze. Je to veľká úspora času a energie. Je to veľmi dôležité a netreba to podceniť. Prípravným prácam s vyrovnaním zeme sa treba venovať. Keď to neurobíte teraz, tak už sa vám to nikdy nepodarí, keď už tu budete mať trávnik, výsadbu. Preto tomu treba venovať dostatok času, aby to bolo celé v rovine, lebo len na takýto priestor sa potom efektívne dajú robiť zóny, kresliť a vytvárať krásnu záhradu," povedali chlapci z Novej záhrady.

Nova zahrada - zakladanie zahrady Zdroj: TV JOJ



Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:50 na JOJke!