Túžite po krásne rozkvitnutej záhrade počas celého roka? Pri kúpe rastlín dbajte na TOTO!

Rozkvitnutá záhrada skvejúca sa mnohými farbami je snom azda každého záhradkára. Často sa však stáva, že sa nám to nepodarí dosiahnuť ani napriek úsiliu a starostlivosti. Poznáte túto situáciu aj vy? Dajte na radu skúseného odborníka!

Naše záhradky často nevyzerajú tak, ako by sme si predstavovali aj napriek tomu, že sa naozaj snažíme. Najväčšími problémami bývajú prehustená výsadba, netrpezlivosť, ale aj nesprávny výber rastlín. Lepšie povedané, fakt, že pri nákupe rastlín neberieme do úvahy vegetačné obdobie jednotlivých druhov. "Jedným z častých mýtov je aj to, že si mnohí z nás myslia, že čím pestrejší nákup rastlín, tým pestrejšia bude aj záhrada. Respektíve, nakupujú to, čo práve v aktuálnom čase nákupu kvitne," vysvetlil Garden Vedúcko Martin Čurda.

Nova zahrada - rozkvitnuta zahrada Zdroj: TV JOJ

​Praktickejšie je podľa jeho slov myslieť na celú sezónu a vyberať rastliny so zreteľom na to, aby kvitli na jar, v lete a aj na jeseň. Potvrdil to aj Marek Boledovič zo záhradníctva, do ktorého prišla Nová záhrada aj s kamerou. Potvrdil Martinove slová, že zákazníci vo svojich nákupoch často siahajú po aktuálne kvitnúcich druhoch. Po čase sa potom vracajú sklamaní, že ich rastliny odkvitli a už sú "len zelené".

Nova zahrada - rozkvitnuta zahrada Nenechajte sa pri kúpe odradiť tým, že rastlina aktuálne nekvitne. Zdroj: TV JOJ

​Ako by teda mal vyzerať ideálny nákup, aby sme mali záhradu rozkvitnutú od jari do jesene? Ako prvé začínajú na jar kvitnúť cibuľoviny, ktoré sa sadia v novembri či v decembri. Takže, svoju prípravu na budúci rok môžete začať už o pár týždňov. O záplavu kvetov sa počas jari postarajú aj zlatý dážď či Orgován. Nasledujú skalničky ako Poniklec či Floxy, v lete zas môžu záhradu skrášľovať obľúbené letničky ako Pakost, Aksamietnica, Nechtík, Cínia, Železník, Petúnia, Begónia, Lobelka či Fuksia. Na jeseň budú vyzerať nádherne Bradavec či Perovskia. Za zmienku stoja aj druhy, ktoré kvitnú takmer celú sezónu, ako napríklad Tavoľník, Verbena, Levanduľa či Kuklík, ktorý nahadzuje kvety dvakrát do roka.

Nova zahrada - rozkvitnuta zahrada Zdroj: TV JOJ


Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!