Máte stromy obrastené imelom a neviete, či ho naozaj treba odstrániť? TOTO vás presvedčí!

Mnohí záhradkári, ktorí majú vo svojej oáze listnaté stromy, určite dôverne poznajú situáciu, keď sa im akoby z večera do rána na konároch objavia obrovské gule imela. Kde nič, tu nič a zrazu sú touto cudzopasnou rastlinou obrastené celé stromy. Že je to aj váš prípad? Ak chcete svoju záhradu ochrániť, rozhodne čítajte ďalej!

Vyššie opisovaná situácia je pri imele úplne bežná. Táto poloparazitická rastlina totiž spočiatku rastie veľmi pomaly a tak je normálne, že si jej výskyt v hustých korunách stromov často vôbec nevšimneme. Po niekoľkých rokoch však začne veľmi bujne rásť a tak môžeme byť prekvapení, odkiaľ sa to vzalo. Hoci imelo ako také je krásne a neodmysliteľne patrí k vianočnej výzdobe, jeho výskyt na stromoch už taký krásny nie je. Tento druh ich totiž dokáže úplne zničiť tak, že budú zrelé akurát tak na vypílenie.

Nova zahrada - imelo Zdroj: Profimedia

Ako sa, teda, imelo do vašej záhrady dostalo? S najväčšou pravdepodobnosťou ich k vám priniesli vtáky. Najčastejšie je to drozd, ktorý sa živí bielymi bobuľami imela. Nestrávené semená sa prostredníctvom trusu prilepia na konáre a galiba môže začať. Ak máte v záhrade viacero druhov stromov a vyskytlo sa u vás imelo, určite ste si všimli, že sa nenachádza na všetkých stromoch. Dôvod je ten, že tejto rastline sa darí najmä na jabloniach a topoľoch. Vyrásť môže aj na lipe, lavore, vŕbe či agáte, no hruškám, slivkám, marhuliam, ringlotám či orechu sa vyhýba.

Nova zahrada - imelo Imelo je krásnou dekoráciou, no pre záhradu predstavuje hotový postrach. Zdroj: Profimedia

​Prečo sa ale imelo nazýva poloparazitickou rastlinou? Je to preto, lebo tento druh je síce normálne schopný fotosyntézy, keďže je stálezelený, no je preň jednoduchšie vyciciavať vlahu a živiny z hostiteľskej dreviny. Ak imelo napadne staršie stromy, môže ich to "stáť život". Že táto rastlina odoberá stromu z vitality, spoznáte podľa toho, že nevyháňa nové výhony, nekvitne a prestane rodiť. Takto oslabená drevina je náchylnejšia na napadnutie škodcami či chorobami. Navyše, ďalšie plody predstavujú ďalšiu potravu pre vtáctvo, ktoré ho znovu rozšíri na ďalšie stromy. Ak ste teda na svojich stromoch spozorovali imelo, treba sa ho čo najrýchlejšie a najdôkladnejšie zbaviť. Len odrezať guľu nestačí, najlepšie je odpíliť celý napadnutý konár. Odporúča sa tieto konáre spáliť, no myslite na to, že na Slovensku platí od roku 2006 zákaz spaľovania odpadu zo záhrad. Ak ho porušíte, hrozí vám mastná pokuta. Radšej sa preto informujte u svojho regionálneho prevádzkovateľa odpadových služieb o možnostiach.

Nova zahrada - imelo Zdroj: Profimedia

Zaujímavosti o imele:
- Nikdy nerastie na zemni, vždy len na stromoch.
- Ich vegetačné obdobie je úplne iné ako u ostatných rastlín. Kvitne už od februára a plody dozrievajú na prelome v novembri a v decembri.
- Prečo sú bobule imela priesvitné až biele? Cez ich steny sa totiž dostáva životodarné svetlo k semenám, ktoré sú ukryté vo vnútri.
- Imelo rastie do všetkých smerov, a to aj smerom dole - napriek gravitácii. Preto sa ich porast formuje do tvaru gule. Pri žiadnych iných rastlinách sa to nestáva.

Nova zahrada - imelo Zdroj: Profimedia


Pre viac informácií sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!