Ťahá vás to už do záhrady? TIETO činnosti môžete robiť, aj keď je počasie ešte vrtkavé!

Zimné obdobie je pre vášnivých záhradkárov náročné, pretože sa kvôli nízkym teplotám nemôžu venovať prácam v záhrade. Hneď, keď sa oteplí sa preto okamžite vrhnú na svoje pozemky a začnú s rôznymi činnosťami. Avšak, treba pripomenúť, že sa neoplatí zbytočne ponahľať. Príroda si totiž zaslúži svoj zimný spánok, z ktorého by sme ju nemali nasilu prebúdzať. Ak sa však už teploty šplhajú vyššie a vás to ťahá von, nezúfajte. Je pár vecí, ktoré môžete vykonávať už teraz!

Počasie vie byť veľmi vrtkavé a nezriedka nás mrazy vedia prekvapiť ešte aj v apríli, najmä v severnejších oblastiach Slovenska. Preto treba byť veľmi opatrní a s niektorými prácami v záhrade začínať až vtedy, keď je pomerne stabilnejšie počasie a mínusové teploty už nehrozia. Hoci máme už zopár týždňov až neobvykle vysoké teploty na aktuálne ročné obdobie, netreba sa uponáhľať. Ak už neviete obsedieť a ťahá vás to do záhrady, namiesto prehnanej aktivity a neskoršieho banovania, sa radšej vrhnite na činnosti, ktoré nezmarí ani prípadné ochladenie a prízemné mrazy.

Nova zahrada - konare Zdroj: Profimedia

Začať môžete, napríklad, tým, že skontrolujete, v akom stave je po zime vaša záhrada. Ak ste na jeseň nestihli pohrabať všetky listy, prípadne na vašich trávnikoch či záhonoch ostali po jesennom reze konáriky, odstráňte ich. Dôkladnou obhliadkou taktiež zistíte, či "prežil" váš trávnik. Ak v ňom nájdete holé miesta, v priaznivejšom počasí ich môžete doplniť vhodným osivom. V prípade, že teplé počasie už vyhnalo vo vašich záhonoch burinu, môžete ju vytrhať.

Nova zahrada - bielenie stromov Zdroj: Profimedia

Čoraz častejšie výkyvy počasia prírode veľmi škodia. Stromy pred nimi môžete aspoň čiastočne ochrániť tak, že ich očistíte a ošetríte vápenným mliekom. Nemajte z toho obavy, ak ste to ešte nikdy nerobili, zvládne to naozaj každý. Z kmeňov a hrubších konárov ovocných drevín opatrne odstráňte pomocou jemnej drôtenej kefy machy, lišajníky a starú kôru. Následne ich ošetrite vápenným mliekom alebo špeciálnym vápenným náterom, ktoré na kmeňoch a konároch vytvoria obal odolávajúci zmenám počasia. Biela farba totiž odráža slnečné lúče a tak do istej miery zabraňuje popraskaniu kôry. Náter taktiež chráni strom pred škodcami.

Ak je počasie priaznivé a teploty sú nad 5 stupňov, môžete robiť zimný rez ovocných drevín. Odstráňte vetvy, ktoré rastú do koruny, tiež tie, ktoré sa vzájomne križujú a zbavte sa samozrejme aj poškodených a chorých konárov. Týmto preriedením si zaistíte nielen pekný tvar, ale aj vzdušnejšiu a zdravšiu korunu, ktorá v konečnom dôsledku prináša kvalitnejšiu a bohatšiu úrodu. Ak ste na jeseň neobrali celú úrodu, nezabudnite pred jarou odstrániť mumifikované plody. Odstraňovať taktiež môžete aj imelo zo stromov.

Nova zahrada - sadenie Zdroj: Profimedia

Uponáhľať sa netreba ani pri sadení, pretože ešte vysádzanie mimo vykurovaných skleníkov neodporúčame. Urobiť však môžete to, že si začnete predpestovávať priesady. Kým budú v exteriéri vhodné podmienky, rastlinky vyklíčia a podrastú. Získate tak náskok a budete môcť sadiť o čosi skôr. Na predkultiváciu sú najvhodnejšie paradajky, papriky, bazalka i majorán. Rovnako si môžete posadiť aj semiačka okrasných rastlín a to petúnie, muškáty, begónie, lobelky, klinčeky či papuľky. Ak máte vyvýšené záhony v zimnej záhrade či na zasklenom balkóne, môžete si postupne posadiť aj plodiny s krátkym vegetačným obdobím, niektoré druhy byliniek či plodiny, ktoré nepotrebujú až také vysoké teploty. Medzi takéto druhy patria klasická červená reďkovka, kôpor, pažítka, petržlen, hlávkový šalát, špenát, valeriánka alias polníček, čakanka, hrášok či kríčková fazuľa pre zelené struky.


Sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!