Aj chátrajúca chalupa má svoje výhody: Architektka Lucia nám ukázala jej potenciál

Chce to len menšiu prerábku.

Chalupárčenie je stále frekventovanejšia záľuba u ľudí z miest. Cez víkend nie je nič lepšie, ako sa presunúť z ruchu do ticha, zrelaxovať v príjemnom prostredí a na okamih spomaliť. Preto sa čoraz viac ľudí obzerá po realitnom trhu s chalupami respektíve s víkendovými domami a k nim patrí aj sympatická Andrea, ktorá sa prišla poradiť do Nového bývania. Jej jedinou podmienkou bola vzdialenosť – nie viac ako 100 kilometrov od Nitry. A tak sme sa pustili do hľadania, aby sme jej mohli ponúknuť tri zaujímavé možnosti.

Medzi nimi bola aj chalúpka v obci Krajné, ktorá sa nachádza v krásnej myjavskej prírode. Tá ale mala jeden menší háčik a to pôvodný stav. Ten na prvý pohľad záujemcov neodradil, no zvnútra im už tak trochu nahnal strach. Našťastie prišla na pomoc aj naša architektka Lucia Ortutová, ktorá ako pravá profesionálka vidí potenciál chátrajúceho priestoru. „Dom sa skladá zo samostatných objektov, ktoré sú zvláštne prepojené. Snažila som sa vstup orientovať inak, posunul sa viac doprava. Snažila som sa eliminovať aj výškové rozdiely, ten priestor bude potom taký celkovo výškovo prepojený,“ uviedla svoj návrh.

„Priestor je stále rozdelený na dve etapy. V tej starej by zostala nočná časť, čiže máme dve samostatné neprechodné spálne a budú prístupné z verandy, pekne presvetlené,“ vysvetľuje Lucia ďalej. Tým pádom sa do novšej časti zmestí obývačka s kuchyňou a tiež technická miestnosť a takisto kúpeľňa s toaletou. Problémom bola tiež orientácia domu: „Ten výhľad je najkrajší týmto smerom, takže som sa snažila ho tak aj orientovať.“ Viac sa dozviete z videa. Nezabudnite, že reláciu Nové bývanie môžete sledovať na JOJke v nedeľu o 17:55!

František Kozmon

František Kozmon

Viac článkov od autora