Nechce, aby ľudia dopadli ako on: Braňo Mojsej začal pomáhať tisíckam alkoholikov!

Hudobník Braňo Mojsej má problém s alkoholom už od svojich šestnástich rokov, a preto sa rozhodol, že bude pomáhať ostatným, ktorí majú rovnaký problém. V Prešove založil vlastné zariadenie určené ľuďom, ktorí majú problém s alkoholom.

Vie, aké to je padnúť na dno, a preto sa rozhodol pomáhať aj druhým s podobným problémom. Ranné noviny poctil svojou návštevou spevák Braňo Mojsej, ktorý je známy tým, že už od svojich šestnástich rokov bojuje s démonom menom alkohol. Ako abstinent si ešte viac uvedomuje to, aké dôležité je pomáhať tým, ktorí majú podobný problém s týmto démonom. Jeho plány sú teraz ešte reálnejšie. V Prešove založil vlastné zariadenie Mojsej Clinic, ktoré je určené všetkým tým, ktorí majú tiež problém s alkoholom. "Táto klinika nevznikla zo dňa na deň. Predchádzalo tomu verejné priznanie o tom, že som absolvoval odvykaciu liečbu. Všade na každom mieste vidíme človeka, ktorý s alkoholom problém má, no nechce o tom rozprávať," hovorí Mojsej. Podľa neho ide o smrteľnú chorobu, ktorú nie je možné vyliečiť.

​Množstvo ľudí ho napríklad kontaktuje už v poslednej fáze choroby, kedy nie je možné im veľmi pomôcť, ale aspoň im dopriať dôstojnejšie dožiť. "Preto vznikla klinika, aby sa nestávalo to, ako v mojom prípade. Bol som mladý tínedžer a pili sme piati na jednej lavičke a chceli sme, aby sme sa dievčatám páčili. No len ja jediný som zostal napokon závislý," priznáva Mojsej. Alkoholikom sa nestane automaticky každý. Cieľom aktivity je teda vysvetliť, čo je vlastne závislosť. Alkohol totiž pije na Slovensku takmer každý a pri každej príležitosti. Väčšinou je ťažké vyhnúť sa mu a odolať.

Takýto štandard môže viesť až k zhubnej podobe, ktorá skončí smrťou. A to týmto ľuďom nemá kto povedať, presne ako Braňovi, v čase, keď ešte bola taká možnosť. Kliniku sa rozhodol založiť preto, lebo najlepším príkladom pre takýchto ľudí je ten, kto zažil niečo podobné. Ide pritom o celoživotnú starostlivosť. "Človek si musí dávať pozor, aj keď dlhodobo abstinuje. Vysvetľujem ľuďom, že aj keď som sa z alkoholu najprv dostal, aj tak som do toho v minulosti spadol. Teraz som sa stretol s prípadom, kedy človek zlyhal po 24 rokoch," prezrádza Mojsej. Závislých registrovaných alkoholikov je podľa neho do 200 tisíc. Číslo neregistrovaných je oveľa vyššie. Viac o tom, ako Braňova klinika pomáha takýmto ľuďom sa dozviete vo videu HORE!