Šaty robia človeka, kroje robia zbojníka: Ako vznikali výpravné kostýmy k seriálu Uhorčík?

Hôrni chlapci z komediálneho seriálu Uhorčík by neboli tým, čím sú, keby neboli oblečení v krásnych a autentických zbojníckych krojoch. Odkiaľ sa vzali a ako vznikali nám prezradila šikovná kostýmová výtvarníčka!

Komediálny seriál Uhorčík sa odohráva v časoch dávno minulých a tak niet divu, že všetky postavy sú oblečené vo výpravných kostýmoch. Oblečenie zbojníckej družiny vychádza z reálnych krojov, ktoré sa kedysi nosili. Sú to odevy, ktoré sa nosili kedysi. Samozrejme, niektoré sú aj trošku vymyslené a dotvorené, ale viac-menej to všetko vychádza z autentických oblečení. Sú to veci, ktoré boli naozaj reálne nosené,“ vysvetlila v reportáži pre Top Star kostýmová výtvarníčka Dana Kubínyová. Kroje pre hlavných hrdinov, Uhorčíka a Jánošíka, boli vyrábané na mieru a postarali sa o ne šikovné ruky krajčírky spod Kriváňa. Práve ona sa totiž špecializuje na odevy z tejto malebnej oblasti Slovenska.

Zbojnícke kroje sú ušité z prírodných materiálov, to znamená, že herci nosili pravé ľanové košele a súkenné nohavice tak, ako to kedysi bývalo. Nakrúcanie v exteriéroch, najmä v lese, im vak dalo poriadne zabrať a tak sa kostýmová výtvarníčka na pľaci naozaj nenudila. Po ruke mala vždy všetky šijacie potreby. „Vždy som v pohotovosti, to treba, lebo stále sa niečo stane pri takejto výrobe. Tým, že točíme vonku, v lese a v rôznych reálnych priestoroch, musím byť pripravená na všetko,“ zhodnotila Kubínyová so smiechom.

Sledujte komediálny seriál Uhorčík každú sobotu o 20:35 na JOJke!

Tagy: Uhorčík