Alexko sa narodil ako zdravé dieťa, no v 5. mesiaci prišla krutá rana: Fatálna diagnóza!

Alex, Alexej, Amélia a Riško. Osud štyroch ťažko chorých detí trpiacich svalovou atrofiou otriasol Slovenskom. Dobrí ľudia však zmobilizovali svoje sily a pomáhajú zozbierať dostatok financií na drahý liek, ktorý by týmto deťom výrazne zlepšil kvalitu života.

Monike a Marekovi Brdárskym sa najprv narodila dcérka Dianka a po dvoch rokoch sa im narodil synček Alexko. Ich radosť bola obrovská a spoločné chvíle si užívali plnými dúškami. Avšak, keď mal chlapček päť mesiacov, spozorovali, že sa nevie sám pretočiť na bruško. Rovnako ako pri Riškovi, sa po sérii vyšetrení zistilo, že má spinálnu svalovú atrofiu (SMA) typu 1. S prognózou, ktorú nechce počuť žiaden rodič. Rodine sa prevrátil život naruby. Neriešia nič iné len to, aby sa ich syn dožil 2.narodenín. Práve tento vek je totiž u väčšiny detí rizikový. Alexkova sestrička nič netuší. Keď sa s ním chce hrať a braček sa nehýbe, myslí si, že je to spôsobené tým, že je ešte maličký.

V7N Alexko s rodinou a s Vilom Zdroj: TV JOJ

Monika a Marek dávajú všetky svoje peniaze do rehabilitácií. Alex podobne ako Riško dostáva Spinrázu. Prvých päť dávok sa pichá v mesačných rozostupoch, ďalšie dávky každé štyri mesiace až do konca života. „Nelieči, ale robí deti silnejšími. Alex má po tých prvých piatich dávkach silnejšie rúčky, lepšie udrží hlavičku, ale vrátiť späť ho môže akákoľvek silnejšia choroba. My cvičíme, makáme a po jednej viróze sme tam, kde sme boli pred pol rokom,“ hovorí Monika. Riešením by mohol byť jedine liek Zolgensma, ktorý predstavuje novú a jedinú génovú terapiu pre deti so SMA do dvoch rokov. Dostupná je zatiaľ iba v Amerika a jedna dávka stojí až dva milióny eur. Nešťastní rodičia sa preto obrátili s prosbou o finančnú pomoc na verejnosť. Alexkovi totiž ubieha čas. Liek mu musí byť podaný do júla 2020.

Vzhľadom na naliehavosť situácie sa televízia JOJ rozhodla spustiť možnosť obrovskej pomoci prostredníctvom obľúbenej relácie V siedmom nebi. V utorok 25. februára spustila veľkú zbierku, ktorá bude prebiehať prostredníctvom darcovských esemesiek. Pomôcť a prispieť ťažko chorým deťom môže každý zaslaním esemesky s textom DMS SMA na číslo 877 v sieťach mobilných operátorov Orange, Telekom a O2. Cena darcovskej esemesky sú 2 eurá. 

Veľká zbierka bude súčasťou unikátneho vydania relácie V siedmom nebi už v nedeľu 1. marca po premiére výnimočného seriálu Jenny.