Hrdina Vlado Strmeň sa pandémie nebojí: V druhej svetovej vojne som bol ohrozený viac!

Bojoval ako partizán v druhej svetovej vojne a zažil všetky hrôzy, ktoré s ňou súviseli. Na život však nezanevrel, práve naopak. Vojnový hrdina Vlado Strmeň má vždy úsmev na perách a aj napriek vysokému veku s láskou v srdci pomáha, ako sa len dá.

Vlado Strmeň sa so svojím milým a láskavým pohľadom pozerá vždy vpred a hoci by si už mohol užívať pokoj na dôchodku, je stále veľmi aktívny a činorodý. V súvislosti s pandémiou koronavírusu sa na jar rozhodol urobiť ušľachtilý skutok – chcel pomáhať seniorom a to aj napriek tomu, že je sám v rizikovom veku. Po vzore britského vojnového veterána Toma Moora usporiadal na svojej záhrade sériu benefičných koncertov, ktorých cieľom bolo vyzbierať čo najviac peňazí pre Domovy seniorov v okolí Banskej Bystrice. Urobil tak aj napriek tomu, že vzhľadom na koronavírus to mohlo byť pre neho nebezpečné. Pri týchto slovách však len s úsmevom mávne rukou. „Viete, my sme už boli aj vo väčšom ohrození, keď bola druhá svetová vojna. Ani vtedy sme na seba nehľadeli. Hľadeli sme na to, čo by bolo, keby sme my nebojovali. Ako by ten náš národ slovenský trpel. Tak isto teraz podobne, keď prišla táto epidémia, nemôžeme sa len nečinne prizerať, ako ľudia hynú a ako sú ľudia chorí. Som sa rozhodol, že aspoň malou čiastkou, niečím pomôžem,“ zhodnotil Strmeň.

V7N - Vlado Strmen a Ondrej Kandrac Vojnového hrdinu Vlada Strmeňa a muzikanta Ondreja Kandráča nespája len láska k hudbe, ale aj priateľstvo. Zdroj: TV JOJ

Jeho obetavosť, dobrosrdečnosť a chrabrosť ocenila aj samotná prezidentka Slovenskej republiky, Zuzana Čaputová, ktorá Vlada Strmeňa pozvala do Prezidentského paláca na audienciu.Bolo to pre mňa úžasné stretnutie, pretože je to človek, ktorý veľa zažil, veľa pamätá a je to pre mňa veľmi cenné počúvať človeka s takýmto životom. Je to naozaj bojovník, nielen v minulosti, ale aj v súčasnosti,“ povedala Zuzana Čaputová. Niekdajší partizán ani v týchto ťažkých časoch nemyslí na seba, ale na ostatných. Má totiž úplne jasno v tom, čo je jeho veľkým snom. Mojím snom je, aby bolo čím skôr po tejto epidémii a aby som mohol znova chodiť vyhrávať koncerty týmto mojim zlatým deduškom a babičkám. Aby som im ten život vedel spestriť. To by bolo moje najväčšie želanie,“ povedal s úsmevom.