Emotívne stretnutie: Ľubicin otec cez vojnu zachránil Petrovu rodinu pred Osvienčimom!

Pani Ľubica je usmievavá dôchodkyňa žijúca v Bratislave a na prvý pohľad sa ničím nelíši od svojich rovesníkov. Opak je však pravdou. Jej rodina počas druhej svetovej vojny zachránila pred Osvienčimom a istou smrťou miestnu židovskú rodinu!

Ľubica sa narodila na začiatku druhej svetovej vojny. Štyri mesiace po jej narodení vtrhol do Poľska Hitler aj so svojou armádou a začalo sa nacistické besnenie. S rodinou bývali v pohraničnej oblasti, v dedinke Oščadnica. Jej mama bola učiteľka a otec miestny notár. Práve on sa vďaka svojmu mimoriadne ľudskému skutku stal tak významným občanom Oščadnice, že je po ňom pomenované jediné námestie. Počas druhej svetovej vojny totiž zachránil jednu židovskú rodinu. V dedinke pôsobil lekár MuDr. Hugo Politzer, ktorý nemal árijský pôvod, no spočiatku Nemcov nezaujímal. „Bol ako soľ pre našu obec, pretože to bola päťtisícová obec bez lekára a pravdepodobne to bolo na výnimku, že tá prvá vlna deportácií ich nezastihla. Ale po potlačení povstania ich prišli hľadať. Menovite do obce,“ zaspomínala si pani Ľubica. Jedného dňa si však vojaci prišli aj pre túto rodinu.Otec zamestnal ich mladšieho synka, mal sedemnásť rokov. Zrazu prišli nemeckí vojaci a pýtali sa, kde je Politzer. Našťastie, medzi ambulanciou a nimi bol telefón. Peter zatelefonoval, že: Rodičia, Nemci vás hľadajú. Utekajte! A oni utiekli…,“ vzdychla si. Rodine Politzerovcov sa podarilo ujsť a Ľubicin otec im pomohol ukryť sa. Len vďaka tomu prežili.

V7N - Námestie Oscadnica Ľubicin otec bol tak významným občanom Oščadnice, že je po ňom pomenované ich jediné námestie. Zdroj: TV JOJ

​Ukrytí boli v miestnych lesoch, kam im nosili jedlo. No, keďže nie vždy sa to dalo, významným spôsobom im pomohol tamojší horár. Ten hájnik nám dvakrát týždenne nosil jedlo. Začal koniec septembra a začalo pršať. Prišla jeseň a bolo treba vykopať niečo. On a ďalší hájnik to vykopali, dva na štyri metre, a my sme tam bývali,“ povedal senior Peter Peleg - chlapec, ktorý pracoval u Ľubicinho otca. Každé nové ráno bolo pre nich víťazstvom a každý deň pre nich znamenal strach o život. „V lese sme strávili sedem a pol mesiaca. To, čo oni robili pre nás, to bolo nebezpečnejšie než my. Lebo my sme vedeli, že keď nás nájdu, tak nás zabijú. Ale, keď ich nájdu, budú ich súdiť a obesia ich. Ten osud, čo ich čakal… Niekedy nemôžem pochopiť, prečo nás tak chránili. Znebezpečili život svojim vlastným rodinám,“ povedal zachránený muž.

V7N - Peter Peleg Peter za svoj život vďačil ľudskosti a odvahe Ľubicinho otca. Zdroj: TV JOJ

Po skončení druhej svetovej vojny žili naďalej v Oščadnici, no s príchodom komunistického režimu v roku 1948 sa presťahovali do Izraelu. Ani diaľka ich silné väzby nepretrhla a rodinky boli naďalej v neustálom kontakte.Boli veľmi priateľskí a rodičov vždy volali, aby ich prišli navštíviť. Že im uhradia cestu. Volali aj mňa s mojím manželom. Ale my sme nechceli zneužívať tú ich dobrotu,“ zhodnotila Ľubica, ktorej snom bolo ešte raz sa stretnúť s Petrom, ktorému jej otec zachránil život. Vzhľadom na vek si však takú ďalekú cestu už nevedela predstaviť. A keďže V siedmom nebi sa plnia aj tie najväčšie sny, „vojnové deti“, Ľubica a Peter sa po rokoch naozaj stretli. Nenechajte si ujsť ich emotívne a dojímavé stretnutie, ktoré uvidíte už dnes večer!

Sledujte obľúbené V siedmom nebi už dnes o 20:35 na JOJke!