Skutočný príbeh černocha, ktorý ponížil Hitlera a nacizmus: Budete mať husiu kožu!

Letnú olympiádu v Berlíne v roku 1936 chceli nacistickí pohlavári využiť na svoju propagandu. Mala všetkým ukázať, že čistá árijská rasa je tak skvelá, že dominuje všetkým športovým odvetviam. Tento plán im prekazil talentovaný atlét Jesse Owens. Černoch, ktorý získal rovno štyri medaily.

Písal sa rok 1936 a letná olympiáda v Berlíne mala byť výkladnou skriňou nacistickej tretej ríše. Olympiádu chceli využiť na šírenie svojej propagandy a mala byť dôkazom, že príslušníci čistej árijskej rasy sú obrazom fyzickej dokonalosti, a preto majú právo považovať sa za nadradených. Nacisti boli stopercentne presvedčení, že všetky cenné triumfy si odnesú árijci. Nemci na tento plán vynaložili množstvo finančných prostriedkov. No stačil jediný talentovaný človek a milióny ríšskych mariek vyšli nazmar. Tým človekom bol tridsaťdvaročný americký atlét Jesse Owens. Černoch, ktorý sa so svojimi štyrmi medailami stal najúspešnejším športovcom celých hier a uštedril tak nacistom a ich ideológii totálnu porážku.

​Jesse si vybojoval zlato v behu na 100 metrov, v skoku do diaľky, v šprinte na 200 metrov a tiež ako člen štafety. Napriek tomu, že triumfoval a zaslúžil si uznanie, Hitler jeho úspech nezvládol a rekordmanovi ani nepodal ruku. Údajne v tom však nebol rasizmus, ale to, že sa vodca niekam „strašne ponáhľal“. Nech už to bolo tak či onak, isté je, že úspech černošského atléta na olympiáde, kde mali uspieť árijskí športovci, nebol Hitlerovi po chuti. Podľa jeho slov by mali byť černosi vylúčení zo športového súťaženia, pretože ich fyziológia je silnejšia než telesná stavba civilizovaných belochov.

Nenechajte si ujsť film natočený podľa skutočnej udalosti s názvom Farba víťazstva už dnes o 20:35 na JOJke!