Kritici sa obuli do kultových Sedem statočných: Vadí im, že vo filme nehrajú len belosi!

Filmu Sedem Statočných môžeme pokojne pripísať prívlastok kultový. Svetlo sveta uzrel ešte v roku 1960 a odvtedy stále patrí medzi najobľúbenejšie príbehy. V roku 2016 sa do kín dostal vynovený remake, ktorý mal nadviazať na úspech pôvodnej snímky. Hoci si získal veľký divácky úspech, našli sa kritici, ktorým prekážalo, že vo filme nehrajú iba belosi. Prečo?

Filmoví kritici sú známi tým, že často sa obujú aj do niečoho, čo si bežný divák buď nevšimne, alebo ak aj áno, vôbec to nerieši. Na mušku si vzali aj remake kultového filmu Sedem statočných, ktorý uzrel svetlo sveta v roku 2016. Hoci film získal veľmi dobré hodnotenia, našla sa hŕstka ľudí, ktorá tento počin poriadne skritizovala.

Dôvod? Tvorcom totiž vyčítali, že v snahe nebyť označený za rasistický a naopak, byť politicky korektný, zmenili pôvodné zloženie bojovníkov. Kým vo verzii z roku 1960 sú všetci muži belosi, v novej verzii prichádzajú traja belosi, černoch, Indián, Mexičan a Aziat. Pravdou ale je, že film z roku 2016 je v skutočnosti oveľa bližší k vtedajšej realite, pretože Divoký západ bol etnicky mimoriadne pestrý. Dobové snímky majú preukazovať, že medzi kovbojmi na západe tvorili Anglosasi iba polovicu obyvateľstva. Štvrtinu tvorili černosi a ďalšiu štvrtinu Mexičania, Indiáni a ich miešanci. Nech je to už tak či onak, isté je, že riešiť, akej etnickej alebo rasovej príslušnosti sú jednotlivé postavy, je absolútne cez čiaru.

Nenechajte si ujsť film Sedem statočných už dnes o 20:35 na JOJke!