TOP 5 zaujímavostí o filme Prvý vo vesmíre: Poznáte príbeh Jurija Gagarina?

V pretekoch do vesmíru už chýba len prekonať poslednú hranicu a úchvatná brána ku hviezdam sa otvorí. Kto bude prvý?

Životopisný príbeh Jurija Alexejeviča Gagarina priblíži nielen jeho slávny let z apríla 1961, ale aj jeho detstvo a osobný život. 12. apríla 1961 dvadsaťsedemročný Jurij Gagarin s kozmickou loďou Vostok 1 vzlietol do vesmíru, obletel Zem a po 108 minútach pristál. Stal sa hrdinom Sovietskeho zväzu, preslávil sa po celom svete a patrí medzi najznámejších kozmonautov všetkých čias. Na pozadí príbehu prvého letu človeka do vesmíru a jeho príprav sa vydáme aj do Gagarinovej minulosti. Spoznáme jeho detstvo v chudobných pomeroch, život stíhacieho letca, založenie rodiny aj prípravy na najvýznamnejšie deň jeho života.

​Prvé kroky ľudstva v dobývaní vesmíru boli bojom o prvenstvo – sledujeme súťaž v prvej zostave kozmonautov, konkurenciu technológií v raketovej technike a konfrontáciu medzi superveľmocami USA a ZSSR. Každý bojuje o právo byť prvý. 12. apríla 1961 o 6 hodine a 7 minúte svetového času 27-ročný Jurij Gagarin opustil Zem v kozmickej lodi Vostok 1, obletel ju po eliptickej dráhe vo vzdialenosti 181 až 327 kilometrov a pristál v Semelove v Saratovskej oblasti. Jeho legendárny let trval 108 minút, z toho 70 minút strávil v beztiažovom stave. Nikto nevedel naisto, či sa bezpečne vráti na Zem a aký vplyv bude mať let na jeho zdravie. Ale kto bol muž, ktorého vybrali z troch tisícov najlepších letcov Sovietskeho zväzu? V retrospektívach spoznáme Gagarinovo detstvo prežité v chudobných pomeroch v obci Klušino v Smolenskej oblasti Sovietskeho zväzu, kde sa narodil 9. marca 1934, neskorší život stíhacieho letca, novozaloženú rodinu a prípravy na kozmický let, kde sa dostal do užšieho výberu s Germanom Stepanovičom Titovom. Keď vyberú Gagarina, pripravuje sa v tvrdom tréningu na cestu do neznámeho sveta. Silu mu dodáva ohromujúce odhodlanie sovietskeho vesmírneho tímu a jeho neúnavné úsilie urobiť všetko pre to, aby úspešne vyslal prvého človeka do vesmíru. Po úspešnej misii sa Gagarin stal hrdinom Sovietskeho zväzu a preslávil sa v zahraničí. Bol vyhľadávanou celebritou, s ktorou sa túžili stretnúť významné osobnosti celého sveta, a navždy bude jedným z najznámejších kozmonautov všetkých čias.


TOP 5 zaujímavostí o filme:

1. Súčasťou záverečných titulkov sú autentické fotografie.
2. Ide o prvú filmovú biografiu, ku ktorej nakrúteniu dala rodina Jurija Gagarina súhlas.
3. Prvá zahraničná cesta Jurija Gagarina viedla do Prahy.
4. Pri štarte rakety Jurij Gagarin údajne vyslovil: „Поехали!“ - „Ideme!“ Po návrate na Zem zas: „Keď som v kozmickej lodi obletel Zem, videl som, aká je naša planéta krásna. Ľudia, chráňme a rozmnožujme túto krásu, ale neničme ju!“
5. Dĺžka filmu je 108 minút, teda toľko, koľko trval let Jurija Gagarina do vesmíru, jeho prelet okolo Zeme až po úspešný návrat na Zem.

Nenechajte si ujsť film Gagarin: Prvý vo vesmíre už dnes o 20:35 hod. na JOJke!