Celý svet zdrvila smutná správa: Navždy odišla kráľovná Alžbeta II.

Svet obletela smutná správa. Doposiaľ najdlhšie vládnuca panovníčka poslednýkrát vydýchla. Vo veku 96 rokov zomrela kráľovná Alžbeta II.

Nikdy sa nesťažuj, nikdy nič nevysvetľuj.“       Kráľovná Alžbeta II.

​Poznal ju celý svet. Niet divu, veď bola na tróne neuveriteľných 70 rokov. Alžbeta II. začala vládnuť ako veľmi mladá. Mala len 25 rokov, keď zasadla na trón. A stalo sa to nečakane. Vo februári 1952 ju totiž zastihla tragická správa o úmrtí jej otca Juraja VI. počas jej návštevy Kene. Cestu okamžite prerušila a do domoviny sa vrátila už ako panovníčka. Slávnostne bola Alžbeta II. korunovaná o rok neskôr, presne 2. júna 1953, kedy si túto ceremóniu pozrelo v televízii približne 20 miliónov ľudí.

Len 25-ročná Alžbeta II. sa tak z večera do rána stala nielen mladučkou kráľovnou, ktorú sledoval celý svet, ale hlavne musela prevziať moc a zodpovednosť a postaviť sa na čelo britského Spoločenstva národov, britskej armády, letectva a námorníctva a ešte ďalších viac ako 700 organizácií. Taktiež sa stala najvyššou predstaviteľkou anglikánskej cirkvi a vojvodkyňou z Lancasteru. Kráľovná Alžbeta II. bola hlavou štátu v 15 krajinách a v 36 štátoch bola mnoho desaťročí symbolickou panovníčkou. 

Našťastie až do minulého roka mala oporu v manželovi, princovi Philipovi. Svoju polovičku spoznala len 8-ročná Alžbeta II. na svadbe jeho bratranca. Keď mala budúca panovníčka 13 rokov, priznala, že sa do Philipa zamilovala. Dvojica si začala písať listy. O 12 rokov neskôr požiadal Philip vtedy princeznú o ruku, no snúbenci si na zásnuby a svadbu museli počkať, kým budúca nevesta dovŕši 21 rokov. Zaľúbenci sa zasnúbili 6. júla 1947 a svoje áno si povedali 20. novembra 1947. A od toho dňa boli spolu neuveriteľných 73 rokov.

Zdroj: Wikipedia

​Manželia mali okrem korunného princa Charlesa aj tri ďalšie deti - princeznú Annu, princa Andrewa a princa Edwarda. Kráľovná Alžbeta II. sa navyše tešila z ôsmich vnúčat a 12 pravnúčat.

Milovala Vianoce a zvieratá

Najdlhšie vládnuca panovníčka bola veľkou milovníčkou najkrajších sviatkov v roku. Vždy myslela nielen na svojich najbližších, ale aj na vzdialenejšiu rodinu a známych. Nie je tajomstvom, že posielala asi 50 000 vianočných pohľadníc.

Britská kráľovská rodina sa nezaobišla ani bez domáceho miláčika. Kráľovná Alžbeta II. sa dokonca mohla pochváliť vlastnou psou rasou. Jej obľúbené plemeno bolo Welsh Corgi Pembroke. Jeden z jej miláčikov sa kedysi spáril s jazvečíkom Pipkinom a tak vzniklo úplne nové plemeno Dorgi.

​Zbožňovala tiež kone a v jej vlastníctve boli aj slon, dve korytnačky, jaguár a niekoľko leňochodov, z ktorých väčšina žije v londýnskej zoologickej záhrade.

Život s aj bez reflektorov

Hoci bola kráľovná Alžbeta II. jednou z najsledovanejších osobností sveta, súkromie si strážila ako oko v hlave. Rozhovory pre médiá dávala len zriedkavo a svoje vlastné názory nikdy neprezentovala verejne.

Moderná panovníčka

Je až neuveriteľné, že svoj prvý e-mail poslala ešte v roku 1976. Prekvapivejšie však bolo, keď sa v roku 2019 prihovorila svojim fanúšikom a verejnosti prostredníctvom Instagramu. Kráľovná vtedy použila iPad na zdieľanie fotografie, keď si prezerala exponáty na letnej výstave Top Secret vo Vedeckom múzeu.

Módna ikona

Alžbeta II. sa na verejnosti objavovala predovšetkým, keď jej to diktovali jej štátnické povinnosti. Keď však predstúpila pred ľud a médiá, bola vždy náležite odetá a na svojom vzhľade si dávala patrične záležať. Preto ju možno označiť za módnu ikonu. Výber jej oblečenia bol vždy pestrý, vyhýbala sa tmavým farbám a typické pre ňu boli brošne, perly a klobúky.

​V roku 2018 dokonca prvýkrát počas svojho vládnutia zavítala na prehliadku Richarda Queena. Pre milovníkov módy je tento moment priam nezabudnuteľný. Po kráľovninom boku totiž sedela šéfredaktorka amerického magazínu Vogue, Anna Wintour.

Posledné chvíle v rodinnom kruhu

Rodina kráľovnej Alžbety II. sa poslednýkrát stretla v sídle Balmoral, ktoré bolo jedno z najobľúbenejších rezidencií panovníčky. Prišli za ňou všetky jej deti a aj niektoré z jej vnúčat. Balmoral bolo miestom, kde sa celá rodina často stretávala, usporadúvala pikniky, výlety do okolitej prírody a večierky v kruhu priateľov. Kráľovský pár tam tiež rád griloval, pričom Philip zvyčajne opekal mäso a Alžbeta II. umývala riady. Aj taká bola najdlhšie vládnuca panovníčka na svete.

V srdciach miliónov ľudí na celom svete je kráľovná Alžbeta II. zapísaná už navždy!