Zakázané miesta, kam sa len tak nedostanete: Tu sme nakrúcali seriál 1890!

Tajomná jaskyňa či žandárska stanica

Veľkolepý historický seriál 1890 si nevyžadoval množstvo energie a času len počas samotného nakrúcania, ale už aj celé mesiace predtým. Počas samotných príprav sa museli tvorcovia popasovať nielen s náročným kastingom na hercov, ale napríklad aj so zháňaním špeciálnych dobových kostýmov či rekvizít. Nemenej dôležitý však bol aj starostlivý výber lokácií, kde sa jednotlivé scénky odohrávajú. Okrem samotného kaštieľa museli tvorcovia nájsť napríklad aj vhodné priestory na žandársku stanicu, tajomnú jaskyňu, nemocnicu či napríklad aj bývalú baňu tak, aby v nich nebol ani náznak súčasnosti.

Všetky lokácie sa tvorcovia snažili nájsť do maximálnej vzdialenosti 35 km od Betliara, aby mohol tráviť 100-členný štáb väčšinu nocí v Betliari. Samotné nakrúcanie, ktoré trvalo od 1. septembra do 17. decembra, bolo pre štáb veľmi príjemné, čo ešte viac umocňovala aj ústretovosť a ochota miestnych obyvateľov, s ktorou sa stretli na každom kroku. To, čo už v Bratislave nie je pravidlom, sa stalo v Betliari skutočnosťou. Ľudia boli na prácu tvorcov zvedaví a naklonení pomôcť im vo všetkých smeroch. Aj vďaka tomu sme mohli seriál 1890 nakrúcať aj na miestach, kam sa bežná noha nedostane.  
Lokácie, kde sme nakrúcali seriál 1890:  

1. Žandárska stanica 

Nachádza sa v obci Krásnohorské Podhradie. Pôvodná žandárska stanica dnes patrí obci a využívajú ju seniori ako klub dôchodcov. Ide o takmer rozpadnutý dom. Všetko bolo potrebné vysťahovať a nanovo zariadiť. V Rožňave vyrábal miestny kováč mrežu a riaditeľ Múzea Betliar Július Barczi zas zariadil dobovým nábytkom zvyšok. Okrem toho bolo potrebné vytvoriť novú elektrickú prípojku. Keďže sa dom nachádzal blízko hlavného ťahu na Sorošku, na niekoľkých cestách bolo potrebné dočasne uzatvoriť premávku, s čím pomáhali miestni obyvatelia v rámci aktivačných prác. Tí neraz stáli v daždi aj 10 hodín s vysielačkou v ruke. 

1890 - zandarska stanica 1890 - zandarska stanica Zdroj: PIKNIK PICTURES

2. Jaskyňa 

Táto jaskyňa sa nachádza v Národnom parku Agtellek Nemzeti neďaleko našej Domice, akurát z druhej strany. Tvorcovia hľadali jaskyňu bez čo najmenšieho zásahu modernej doby, to znamená bez osvetlenia, zábradlí a betónových chodníkov pre turistov. Jaskyňa nie je bežne prístupná turistom, ale iba pre jaskyniarov. Platia tu veľmi prísne pravidlá, každý vstup do jaskyne strážil správca jaskyne, ktorý na všetko dozeral. Množstvo vecí dokonca zakázal. „Nemohli sme tam zapáliť oheň, dokonca aj so zápalkami bol problém a vyslovene nám to rátali na kusy a viac ako 5 zápaliek sme ani nemohli použiť,“ prezradila nám vedúca výroby Martina Flašíková. Zakázané bolo takisto použiť starodávny fotoaparát, ktorý blesknutím urobí záblesk s dymom, a tak si to režisér s hlavným kameramanom museli na mieste vymyslieť inak. 

1890 - jaskyna 1890 - jaskyna Zdroj: PIKNIK PICTURES

3. Starý banícky vchod

Nachádza sa v obci Drnava za Krasnohorským Podhradím, je to priestor nanovo upravený starostom, ešte minulý rok bola takmer až po nápis na vstupe hlina a nánosy blata. V tejto bani bolo potrebné nakrútiť výbuch, ktorý sa realizoval až na tri razy. Okrem toho sa tvorcovia báli, či výbuch zvládne aj Martonov kôň a nesplaší sa. Všetko našťastie dopadlo dobre. Túto scénu uvidíme už onedlho. 

1890 - banicky vchod 1890 - banicky vchod Zdroj: PIKNIK PICTURES

​4. Opustený františkánsky kláštor

Bývalý kláštor sa nachádza priamo v srdci Rožňavy na Námestí baníkov a už dvadsať rokov chátra. O to lepšie si ho však vedeli tvorcovia prispôsobiť presne podľa predstáv na starú nemocnicu. Jediným problémom však bola absencia elektrickej energie, ktorú museli tvorcovia riešiť agregátmi a v studených decembrových dňoch aj plynovými ohrievačmi. 

1890 - banicky vchod 1890 - banicky vchod Zdroj: PIKNIK PICTURES

5. Kaštieľ Betliar  

Jedna z najväčších hviezd seriálu. Tu sa nakrúcala väčšina obrazov, ktoré sa písali už na dané lokácie. Scenáristi si kaštiel  boli pozrieť vopred. Nakrúcanie prebiehalo pod neustálym dohľadom kurátorov múzea Betliar. Tí však boli mimoriadne zhovievaví. Nakrúcanie v kaštieli bolo vždy mimoriadne pokojné a štáb nestresovali ani vrtochy počasia, tak ako to bolo v prípade nakrúcania v exteriéroch.  

1890 - kastiel Betliar 1890 - kastiel Betliar Zdroj: PIKNIK PICTURES

 Sledujte štvrtú epizódu historického seriálu 1890 dnes o 20:35 na JOJke!

HLÁŠKYZO SERIÁLU