Hroziace nebezpečenstvo im škrtlo plány: Prečo v seriáli neuvidíte autá z roku 1890?

Dôvod vás prekvapí.

Veľkolepý historický seriál 1890 nie je zaujímavý len svojím kvalitným spracovaním, ale aj množstvom všadeprítomných dobových rekvizít, originálnych kostýmov a okúzľujúcich predmetov. Aj vďaka nim je cítiť jedinečnú atmosféru, akou 1890 dýcha od začiatku až do konca každej epizódy.

Nielen u seriálových obyvateľov Betliara, ale aj u samotných hercov vzbudili najväčší obdiv vtedajšie pokrokové technológie, ktoré boli koncom 19. storočia absolútnou novinkou. Medzi ne patrili nielen novodobé vyšetrovacie techniky ako balistika či daktyloskopia, ale aj historické vozy. Starodávnym motorovým tátošom neodolal ani Ján Koleník alias detektív Marton. „Každý herec veľmi rád skúša nové úlohy, podmienky. Jazda historickým autom či na koni, to sú veci, ktoré mňa ako herca náramne bavia,“ prezrádza Koleník, ktorý sa v prítomnosti historických „hračiek“ cítil ako malý chlapec a nebol jediný. „Keď mi doniesli koňa či auto, bol som šťastný. Okrem toho sú tu však aj ďalšie bonusy, ako historické prostredie a kostýmy. Netreba však zabúdať, že hráme aj príbeh a toto je len akási kulisa,“ zamýšľa sa obľúbený herec.

Samotní tvorcovia však mali pri zháňaní auta neľahkú úlohu. Historický tátoš totiž musel byť nielen pojazdný, ale najmä bezpečný, aby na ňom mohli reálne herci jazdiť. Produkcia síce našla aj auto z obdobia okolo roku 1890, ktoré sa nachádza na Slovensku, avšak jeho „účinkovanie“ v seriáli by až príliš skomplikovalo celé nakrúcanie. „Toto auto bolo veľmi komplikované na šoférovanie. Riadiť sa mohlo iba za slnečného počasia, nemalo dokonca ani volant, ale len páky. Rozhodli sme sa preto neriskovať život hercov a našli sme auto, ktoré je bezpečnejšie a krajšie. Príbehu to rozhodne neuškodilo,“ vysvetľuje režisér seriálu Peter Begányi. V 1890 si tak napokon zahral prvý automobil vyrábaný na montážnej linke Ford T, ktorého história sa začína písať až o pár rokov neskôr. Maximálna rýchlosť tohto modelu je približne 72 km/h a celosvetovo sa ho predalo až viac než 15 miliónov kusov.

Sledujte deviatu epizódu historického seriálu 1890 opäť v nedeľu o 20:35 na JOJke!

Všetky časti nájdete v našom bezplatnom archíve!

HLÁŠKYZO SERIÁLU