Šokujúce fakty z minulosti, ktoré mrazia: János Marton je skutočný!

Ako je to možné?

Tvorcovia veľkolepého historického seriálu 1890 sa očividne vybrali pri hľadaní námetov a písaní scenárov tým správnym smerom. S odstupom času sa totiž vynárajú stále nové a poriadne zaujímavé fakty. Niektoré postavy majú totiž so skutočnosťou spoločného ešte viac, než sa pôvodne čakalo. Reálne obrazy doby okolo roku 1890 nemajú veľa spoločného len s grófom Wisniewskym či Špangom, ale dokonca aj s hlavnou postavou - detektívom Martonom. „Máme čoraz viac indícií, že János Marton skutočne žil, hoci ho nemôžeme obviňovať z toho, že bol detektív,“ prezrádza jeho predstaviteľ Ján Koleník.

Najnovšie sa dokonca objavila aj fotografia pomníka skutočného Jánosa Martona, ktorý žil v rokoch 1870 až 1910. „Keď som to uvidel, oblial ma pot, naozaj v období roku 1890 žil. Čo nám však nesedí, je, že sa narodil zhruba 20 rokov pred seriálom. My ho však zobrazujeme trocha staršieho. To tam nesedí, tak som sa upokojil, že nejde o reinkarnáciu a to, že vidím jeho pomník. Nebudem to brať ako symboliku,“ pokračuje seriálový Marton.

1890 - Janos Marton pomnik 1890 - Janos Marton pomnik Zdroj: joj.sk

Pravdou však je, že táto fotografia sa k tvorcom dostala až po tom, čo už scenáristi postavu Martona priviedli k životu. K priezvisku Marton sa pritom v skutočnosti dostali cez miestny rodostrom a k menu János prišli tou najľahšou cestou – jednoducho pomaďarčili hercovo meno Ján. Veľkou inšpiráciou však boli aj rôzne kroniky či  vzácne historické knihy.

1890 - aristokraticky detektiv Marton 1890 - aristokraticky detektiv Marton Zdroj: joj.sk

Na obálke jednej z nich je dokonca vyobrazený aristokratický detektív, ktorý sa nápadne podobá na seriálového Martona. „Keď sme postavu a jej oblečenie nastavovali, ešte sme o nej nevedeli. Detektív na obálke vyzerá ako ja,“ vysvetľuje Koleník. Ide pritom o veľmi vzácny kus detektívky Aristokratický detektív od Richarda Marscha približne z roku 1901. Zreštaurovaný kúsok tejto knihy budete môcť vidieť aj na vlastné oči už od 20. mája na výstave 1890 v kaštieli Betliar. Je teda Marton skutočný? „Ja ako herec, ktorý ho stvárňuje, by si prial najviac, aby bol skutočný,“ dodáva Ján Koleník.

Historický seriál 1890 pokračuje s jedenástou epizódou opäť v nedeľu o 20:35 na JOJke!

HLÁŠKYZO SERIÁLU