Výhoda alebo prekážka? Ako sa so svojím postihnutím vyrovnal najnižší slovenský herec?

Má na to vlastný recept.

V seriáli 1890 sa popri jednej z hlavných postáv grófa Wisniewskeho objavuje aj jeho najbližší spolupracovník a dôverník Španga. Napriek svojmu nízkemu vzrastu je oňho v kaštieli kráľovsky postarané, i keď je jasné, že ho tam nikdy nikto nebude brať inak, než súčasť grófovho kabinetu kuriozít. Španga je však spokojný s tým, čo má. Zaujímavosťou je, že táto postava je inšpirovaná podľa reálnej osoby, ktorá tu naozaj žila. Bol to v podstate grófov služobník a jeho miláčik, ktorý tu žil a nemusel nič robiť, len čistil topánky a zapaľoval grófovi cigarety. Vzrastovo malý služobník teda dopadol na tú dobu veľmi dobre a rozhodne sa nemal na čo sťažovať. 

Ako však vníma svoj nezvyčajne nízky vzrast skutočný Španga herec Mišo Noga? „Môj vzrast je výhodou, ale aj nevýhodou. Výhodou v tom, že keď potrebujú takýto typ postavy, viem, že  mám navrch. Na druhej strane je to však dosť obmedzujúce, keďže nemôžem hrať všetko. Ide o to, ako to vidí režisér či scenárista,“ myslí si večne usmiaty mladý herec. Mišovi sa aj vďaka seriálu 1890 slušne rozbehla kariéra. Chodí pritom ešte len do tretieho ročníka VŠMU v odbore herectvo a už ako študent žne nevídané úspechy.

Mnohí si však nesprávne mýlia jeho postihnutie s nanizmom. V skutočnosti sa však narodil s achondropláziou. „Nanizmus je taká porucha vzrastu, že človek má menšie nielen končatiny, ale aj trup. Ja mám trup dospelého človeka, no končatiny mám kratšie. Odborne sa to nazýva achondroplázia,“ vysvetľuje Michal. Vidieť to napríklad aj pri tom, keď Mišo sedí vedľa iného hereckého partnera so štandardným vzrastom. Obaja sú vtedy na rovnakej úrovni, čo by u človeka s nanizmom nemohlo platiť. Mišo berie posledné roky achondropláziu ako bežnú súčasť života. „Nedá sa povedať, že je to svet gombička, no teraz to už beriem úplne v pohode. Už som vyrovnaný človek. Človek to musí prijať a pomaly to prestáva vnímať. Keď vidí, že aj okolie to prestáva vnímať, tak aj on sám to prestáva vnímať,“ dodáva Michal.

Sledujte predposlednú epizódu seriálu 1890 v nedeľu o 20:35 na JOJke!

HLÁŠKYZO SERIÁLU