Toto že museli kedysi znášať ženy? Filip Kaňkovský trpel v korzete celé dni!

Ako to celé dopadlo?

Finále seriálu 1890 skončilo vskutku prekvapivo a všetci skalní fanúšikovia tak konečne dostali odpovede na čoraz väčšie množstvo nevysvetliteľných záhad, ktoré pribúdali každou epizódou. Kto by čakal, že skutočným Démonom z Tiesňavy bude napokon neodbytný majordómus Hubert. No po dopovedaní celého príbehu do seba skladačka perfektne zapadá. Ten v poslednej epizóde vysvetlil dôvody, pre ktoré sa rozhodol brutálne zabiť množstvo žien vrátane grófky či bylinkárky, a aj to, prečo väčšine z nich vypichol oči. Hlavný motív pochádzal ešte z čias jeho detstva, kedy sa ho chcela matka ešte počas tehotenstva zbaviť. On ako nechcené dieťa sa chcel teraz pomstiť a potrestať všetky ženy, ktoré sa rozhodli ísť k bylinkárke na potrat.

​Okrem toho tiež odhalil svoje ďalšie veľké tajomstvo, ktoré sa snažil celý život tajiť pred svetom. Jeho matka sa ho snažila zabiť brutálnymi pokusmi ešte v bruchu. Tým mu však značne poskočila chrbticu. Kvôli tomu musel napokon po celý zvyšok života nosiť korzet, ktorý mu držal telo pokope. Korzet však nedal zabrať len postave Huberta, ale aj jeho predstaviteľovi hercovi Filipovi Kaňkovskému počas samotného nakrúcania. „Korzet spevňuje chrbticu, pretože postava Huberta ju mala poškodenú po pôrode. Našťastie som to na sebe nemusel mať štvrť roka, ale len dva dni. Išlo o tie scény, v ktorých sa korzet odhalil,“ prezrádza Kaňkovský. Najhoršie však bolo, keď mu korzet úplne utiahli. Vtedy dokonca schytal až permanentný kŕč.

Túto „zdravotnícku“ pomôcku mal na sebe celé dva dni, dokopy asi 10 až 11 hodín čistého času. Filip tak na vlastnej koži pocítil, aké utrpenie kedysi museli podstupovať nosením korzetu ženy, hoci tu ide o úplne iný typ. „V tomto prípade to bolo od pásu až hore. Ženský korzet končí pod prsiami. Toto bol celokožený s vnútornými plátmi a keď som spadol na zem, tak som sa nevedel ani zdvihnúť,“ spomína na nakrúcanie Hubert.

Všetky epizódy seriálu 1890 nájdete v našom bezplatnom archíve!

HLÁŠKYZO SERIÁLU