Skvelí herci, úžasné prostredie, napínavá zápletka: Na JOJku sa vracia výpravné 1890!

Na obrazovky televízie JOJ sa vracia veľkolepý dramatický seriál s kriminálnou zápletkou 1890. Okrem napätia a prekvapivých zvratov má v sebe aj dobrodružné, romantické a humorné prvky. 

Dej historického seriálu 1890 je situovaný do konca 19. storočia a už od začiatku diváka vtiahne do tohto fascinujúceho obdobia. V ňom sa ľudové povery a viera v mágiu či nadprirodzené bytosti miešajú s príchodom prevratných technických vynálezov ako napríklad telefón či automobil a s objavmi dodnes využívaných kriminalistických metód a postupov ako daktyloskopia či balistika. Tvorcovia sa pri jeho príprave nechali inšpirovať podmanivou prírodou a unikátnou atmosférou slovenského Gemera, predovšetkým kaštieľom Betliar, aristokratom slovenských múzeí, a jeho blízkym okolím, kde sa nakrúcal viac než tri mesiace. Hoci sa diváci oboznámia s históriou, so zaujímavosťami zo života v Uhorsku či s pamiatkovými skvostami Gemera, nejde o vernú dobovú rekonštrukciu. Tvorcovia sa napriek konzultáciám s odborníkmi nesnažili o absolútnu historickú presnosť vo všetkých zložkách, ale vytvorili vlastný svet. Rok 1890 treba chápať len ako približné ukotvenie v čase. Niektoré dobové detaily boli prispôsobené súčasnej dobe. 

Režisérom tohto veľkolepého seriálu, aký na Slovensku doteraz nemá obdoby, je Peter Begányi – známy aj z režírovania obľúbeného seriálu NAŠI.Seriál 1890 je dramatický seriál s kriminálnou zápletkou. Odohráva sa na krásnej scenérii Betliar, kde prichádza hlavný detektív riešiť mysterióznu vraždu, ktorá sa stala v kaštieli. Námet vznikol tak, že som ho vymyslel. Napadlo mi, že by bolo dobré zasadiť kriminálnu zápletku práve do tohto prostredia,“ prezrádza režisér. Na svoje si prídu skutočne všetci nielen vďaka samotnému príbehu, ale aj vďaka množstvu známych hereckých mien zo Slovenska I zahraničia. Svoje umenie nám predstavia herci ako napríklad Ján Koleník, Milan Ondrík, Martin Nahálka, Anikó Vargová Vica Kerekes, Stanislav Majer, Filip Kaňkovský, Lukasz Kos. Okrem toho však spoznáme aj mnoho nových neopozeraných hereckých tvárí. 

A o čom vlastne 1890 je?
Mladý, no svojimi modernými vyšetrovateľskými metódami a úspechmi preslávený detektív Jánoš Marton (Ján Koleník) z Pešti prichádza na zámok Betliar riešiť tajomnú, brutálnu vraždu slúžky. Na Gemeri ho víta miestny rázny strážmajster Vilém Černý (Stanislav Majer), ktorému prítomnosť  až príliš sebavedomého vyšetrovateľa z Pešti v jeho rajóne a nutnosť s ním spolupracovať vôbec nie je po chuti. Martonova prítomnosť nevyhovuje ani miestnym obyvateľom, ktorí sú nedôverčiví technickým novinkám a namiesto vedy uprednostňujú vieru v mágiu a povery. Spokojní však nie sú ani obyvatelia zámku – mocná šľachtická rodina Wisniewskych, kde má každý svoje tajomstvá.

​Ukazuje sa však, že vražda slúžky ani zďaleka nie je natoľko jednoduchá, ako by si vyšetrovatelia želali. Nejde dokonca o jediné čudné úmrtie mladej ženy v tejto oblasti. Marton s Černým teda musia prekonať vzájomné nesympatie a spolu pátrať po zvrátenom páchateľovi, ktorým je podľa povedačiek dedinčanov nadprirodzený „Démon“. Podľa Martonovej teórie však ide o prvého sériového vraha v dejinách Uhorska. Vyšetrovateľom pri tom asistujú dvaja Černého podriadení – miestni žandári Nahálka a Ondrík (Martin Nahálka, Milan Ondrík), ktorí vďaka svojej lenivosti, či naopak prílišnej horlivosti a predovšetkým nedostatočnej inteligencii pokazia, čo môžu. Občas sa však aj na nich  usmeje šťastie. Zlo na Betliari nespí, mŕtvol pribúda a Marton musí urobiť všetko preto, aby zabránil ďalším beštiálnym vraždám. Situáciu pri vyšetrovaní mu však komplikujú sympatie ku krásnej grófskej dcére Júlii (Danica Matušová), odmeranosť jej  upätej matky-grófky (Anikó Varga) i nevyspytateľné ťahy jej otca, extravagantného grófa Wisniewskeho (Lukasz Kos). Podarí sa Martonovi odhaliť „Démona“ skôr, než si príde aj poňho?!   

Sledujte seriál 1890 každú stredu o 20:35 na JOJke!

HLÁŠKYZO SERIÁLU