Odborník na grilovanie prezradil zaujímavosti o mäse: Toto so STEAKOM nikdy nerobte!

Vo včerajšej epizóde Bez servítky ste mohli vidieť variť aj profesionála na grilovanie. Andrej prezradil niekoľko tipov, ktoré sa vám pri výbere mäsa na steak a jeho príprave určite zídu!

Andrej pracuje ako gril majster v jednom z najznámejších steak houseov na Slovensku. Výhrad na mäso mali hostia len málo. Kritiku podrobili skôr iným častiam jeho jedálnička v Bez servítky. Andrej Duban je vyučený kuchár, no špecializuje sa práve na prípravu mäsa. Nie sú to len steaky. V Bez servítky predviedol aj prípravu tataráku. Množstvo tipov však prezradil práve pri steakoch - pri výbere vhodného mäsa a tiež pri jeho príprave. V relácii pripravil aj ten najdrahší - wagyu. Steak možno tiež rozdeliť na ribeye, ktorý je vhodnejší pre mužov, a na filet, ktorý zase gril majster odporúča ženským chutiam. "Ribeye je prerastenejší oproti tomu filetu," prezradil špecialista na mäso. Ktorú časť zvieraťa odporúča pre začiatočníkov pri steakoch? "Ak je niekto amatér a chce začínať so steakmi, určite mu odporúčam Picanhu," dal ako tip Andrej!

Trúfate si navariť za 3000 eur? Okrem tisícky za účasť si ako výherca odnesiete ďalších 2000 eur! Ak si na výzvu trúfate, prihláste sa TU ešte dnes!

Pri grilovaní je základom dobre rozpálený gril. Ten by ste nemali príliš často otvárať a mäso sledovať. Do steaku by ste podľa kuchára nemali taktiež za žiadnu cenu pichať vidličkou či pinzetou. Používajte ideálne len hmat, prst a podľa toho zistíte, možno po nadobudnutí skúseností, či je steak vhodný na konzumáciu podľa požadovaného stupňa pripravenosti. Po ugrilovaní by ste ho mali vybrať na tanier, rozhodne neutierať do utierky a zbaviť šťavy. Práve jeho približne päťminútového odležanie ponechá správnu vlhkosť. Až potom ho začnite krájať a dochucujte!  

Zdroj: TV JOJ

Sledujte Bez servítky pracovné dni o 17:50 na JOJke!