recept_dezert

Dezert: Adam a Eva s vanilkou

Pripravte si túto pochúťku v pohodlí domova.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla /čerstvé/
  • 250 g práškového cukru
  • 2 celé vajíčka
  • 1 prášok do pečiva
  • citrónova kôra
  • vlažné mlieko - na miesenie, dolievame podľa potreby

Na plnku:

  • nastrúhané udusené jablká
  • vanilínový cukor
  • škorica
  • hrozienka
  • nastrúhané oriešky
  • cukor 

Na vanilkový krém:

  • 500 ml mlieko
  • 5 ks žĺtok
  • 90g kryštálový cukor
  • 1ks vanilkový lusk
  • 30g kukuričný škrob

Postup:

  • všetky suroviny na cesto dáme do misy a začne miesiť
  • prilievame vlažné mlieko až vymiesime hladké cesto, tak aby sa všetko spojilo a cesto nebolo lepivé
  • cesto dáme na chvíľku odpočívať do chladničky
  • cesto rozdelíme na dve polovice
  • na vymastený a múkou vysypaný plech prenesieme rozvaľkanú jednu polovicu cesta
  • rovnomerne rozotrieme udusenú jablkovú plnku
  • druhú rozvaľkanú polovicu cesta prenesieme na jablkovú plnku
  • cesto pred pečením popicháme vidličkou 
  • pečieme na 180˚C približne 30-35 minút
  • pripravíme si vanilkový krém
  • do hrnca nalejeme mlieko
  • pridáme vyškrabanú dužinu z vanilkového lusku a aj samotný lusk
  • mlieko necháme zovrieť
  • vyberieme vanilkový lusk
  • v miske vyšľaháme žĺtka s cukrom, kukuričným škrobom
  • za stáleho miešania túto zmes primiešame do vriaceho odstaveného mlieka
  • celú zmes vrátime na oheň a pri strednej teplote uvaríme na hustý puding

Upečený jablkový koláč podávame s vanilkovým krémom.

Tagy: Dezert