recept_polievka

Polievka: Polievka z pečeného cesnaku a tymiánu v domácom bosniaku s čiernym sézamom

Pripravte si túto pochúťku v pohodlí domova.

Ingrediencie:

Na polievku:

  • 4 hlavičky cesnaku
  • 10 g čerstvý tymián
  • 1 L smotana na varenie
  • 200 ml vývar 
  • soľ
  • biele korenie
  • muškátový oriešok
  • 4 ks šalotky
  • Solamil
  • 50 g maslo
  • olivový olej

Na bosniak:

  • 400 g polohrubá múka
  • 300 g hladká múka
  • 1 ks droždie
  • soľ
  • kryštálový cukor
  • 500 ml vlažná voda
  • 2 ks vajce 
  • mletá rasca
  • čierny sézam
  • morská soľ

Postup:
Polievka:

  • cesnak ošúpeme a dáme do alobalu
  • pridáme čerstvý tymián
  • polejeme olivovým olejom
  • alobal poriadne zavrieme a dáme piecť do rúry na 180°C cca 25 minút
  • v hrnci rozpustíme maslo
  • pridáme nadrobno nakrájanú šalotku a tymián
  • restujeme do zlatista
  • zalejeme vývarom a necháme zovrieť
  • pridáme soľ, biele korenie a muškátový oriešok
  • zalejeme smotanou na varenie
  • varíme asi 10 minút
  • upečený cesnak z rúry vyberieme
  • oddelíme od tymiánu a vložíme do polievky
  • polievku rozmixujeme ponorným mixérom
  • polievku necháme zovrieť
  • hotovú polievku prepasírujeme cez sitko
  • podľa potreby zahustíme Solamilom
  • pridáme čerstvé maslo

Bosniak:

  • z časti vody, cukru, soli a kvasníc urobíme kvások
  • kvások necháme asi 15 minút na teplom mieste
  • múky zmiešame dokopy
  • pridáme soľ, mletú rascu, zvyšnú vodu a kvások
  • cesto poriadne vymiesime
  • hotové cesto zakryjeme utierkou
  • dáme na teplé miesto nakysnúť cca 30 minút
  • po nakysnutí cesto dáme na pracovnú plochu
  • spravíme bochníky 180-200g, ktoré poriadne vypracujeme v rukách
  • dáme na papierom na pečenie vystlatý plech
  • zakryjeme utierkou
  • znova necháme na teplom mieste nakysnúť cca 15 minút
  • cesto znovu poriadne vypracujeme v rukách a postup opakujeme
  • vykysnuté bochníky potrieme žĺtkom
  • posypeme čiernym sézamom a morskou soľou
  • narežeme v strede krížik
  • dáme piecť na 180°C cca 20 minút
  • upečené bosniaky necháme vychladnúť
  • zrežeme vrch a vnútro vydlabeme lyžicou
  • dáme do rúry na 200°C na cca 5 minút

Polievku servírujeme v bosniaku.

Tagy: Polievka