recept_dezert

Dezert: Medovik

Medovník.

Pripravte si túto pochúťku v pohodlí domova.

Ingrediencie:

Múka: 500 gr

 Vajcia: 2 ks.

 Cukor: 200 gr

 Med: 80 gr

 Sóda bikarbóna: 5 gr

 Ocot: 10 ml

 Morská soľ (štipka): podľa chuti

 Rum: 40 ml

 Maslo: 60 gr

Na krém:

 Kyslá smotana (30%): 800 ml

 Cukrový prášok: 140 gr

 Vanilkový cukor: 10 gr

 Na ozdobu:

mandle

Na plnenie:

 Sušené slivky: 200 gr

Postup: 

Maslo dáme do kastróla, pridáme doň štipku soli, celú porciu medu, brandy a sódy, ktorú uhasíme octom. Dáme na stredný oheň a počkáme, kým sa maslo rozpustí. Keď sa maslo a med roztopia, hmota začne peniť, ako sa patrí. Neustále miešajte vidličkou, aby nedošlo k pripáleniu.

Postupne zmes získava karamelový odtieň, vďaka tomu samotné koláčiky tmavnú. V ideálnom prípade dosiahneme jemnú zlatistú farbu. Neustále miešajte, inak by med mohol začať horieť. Po dosiahnutí požadovanej farby odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.

Počas chladenia zmesi rozbite vajcia do misy mixéra, pridajte cukor a šľahajte, kým nezískate stabilnú penu. Nalejte medovú zmes do vaječnej zmesi, miešajte ju vareškou alebo metličkou, kým sa rovnomerne nespojí.

Začneme pridávať múku (vopred preosiatu), robíme to postupne po malých dávkach. Nalejte 400 gramov, všetko zamiešajte, zvyšných 100 gramov vylejte na povrch stola, položte naň cesto a začnite miesiť rukami. Keď sa všetka múka vstrebe, vznikne vám mäkké cesto, ktoré sa vám nebude držať na rukách. Zabalíme ho do fólie a odošleme na 2 hodiny do chladničky.

Kým je čas, môžete urobiť krém. Hustú, mastnú kyslú smotanu presunieme do misy mixéra, pridáme vanilkový cukor a práškový cukor (je lepšie ho posypať po častiach, aby nebol príliš sladký). Porazte do krémova a pošlite do chladničky.

Vychladnuté cesto rozdelíme na rovnaké časti, optimálne množstvo je 8-10 ks. Posypte múku na stôl, vyvaľkajte ho na tenko, vystrihnite kruh v tvare koláča, odrezky vyberte bokom. Plech posypeme múkou alebo ho vystelieme silikónovou podložkou. 

Medoviky sa pečú veľmi rýchlo, po 5 minútach to už máte von. Hotový koláč preložíme na jeden plát, nakrájame na druhý a ďalší upečieme. Pokračujeme, až kým nebudeme mať upečené všetky koláče.

Chuť koláča doplníme sušenými slivkami, sušené slivky nakrájame bez kôstok na pásiky.

Koláče sú studené, krém tiež, môžete sa pustiť do montovania torty. Potrieme spodným koláčom, vymastíme ho krémom, na vrch posypeme sušenými slivkami, prikryjeme ďalším koláčom. Takto pokračujeme, kým sa nevyužijú všetky koláče.

Tagy: Dezert