recept_hlavne-jedlo

Hlavné jedlo: Od ohňa k babičke

Sviečková s domácou knedľou.

Vyskúšajte si pripraviť túto pochúťku v pohodlí domova.

Ingrediencie:

Hovädzie mäso (1kg) mrkva (1kg) , petržlen(1kg),zeler(1ks),cibuľa(4ks),cesnak(5ks),

Smotana na šľahanie (250ml),

Smotana bez laktozova(150ml),

Dve lyžice horčice,

Bobkový list (8 ks),

Čierne mleté korenie,

Červená mletá paprika,

Čierne korenie, 

Olivový olej, hladká múka (1 kg), vajca(2 ks), soľ, cukor,

Droždie (42 g), mlieko(350 ml),

zemiaky (2 ks), citrón(1 ks), hovädzí bujón, maslo, olej

Postup:

Na panvicu dáme olivový olej,nakrájanu cibuľu, štipku červenej mletej papriky, štipku mletého čierneho korenia.  Medzitým umyjeme mäso a hodíme ho na panvicu a začneme ho praži zo všetkých strán cca 10 minút. Medzitým si pripravíme hrniec s vodou, dáme toľko vody, aby mäso bolo úplne ponorené vo vode . Privedieme hrniec s vodou do jemného varu. Mäso po cca 10min,vyberieme z panvice a vložíme ho do hrnca s vodou. Pridáme- Celé čierne mleté korenie ,4 kusy bôbkového listu,5 strúčikov cesnaku,štipku soli, málinko použijeme a pridáme aj hovädzí bujón. Začneme to všetko spolu variť a varíme to približne 2 hodinky. Pokiaľ mäso nebude prevarené a mäkučké. Mäso krájame keď je hotové a podávame. 

Omáčka: 

Nakrájame si zeleninu, mrkva(1 kg) ,petržlen (1 ks) ,zeler (1 ks), cibuľu (3 ks),z emiaky (2-3 ks), cesnak (1 ks). K

Keď sme si pripravili a nakrájali zeleninu, pripravíme si hrniec s vodou. Do hrnca dáme nakrájanú zeleninu a pridáme koreniny a soľ podľa chuti,  ele čierne korenie(4 ks) , bobkový list (2 ks). Začneme variť, varíme približne 30min. Ideme mixovať zeleninu, ktorá sa nám varila. Pridáme smotanu na šľahanie (25 0ml). Smotana bezlaktozová (150 ml). Pomiešame a necháme troška prevariť.  Pridáme dve lyžice horčice, pomiešame. Varíme 5min.  Nakoniec pridáme plátok masla.  

Domáca knedľa : 

Zvlášť si pripravíme do misky 250 ml mlieka a rozdrvíme doň droždie 42 g a pridáme štipku cukru. Vložíme do mikrovlnky a ohrejme na 30 sekúnd. Necháme to tak, aby droždie vykyslo. Keď si droždie splní svoju povinnosť tak ho vlejeme do hrnca, kde je 1 kg múky. Pridáme 2 ks vajíčka a štipku soli. Zmiešame to všetko spolu a miešame cesto dovtedy pokiaľ nedostaneme "guľovitý tvar cesta. Na koniec posypeme múkou cesto ktoré sme si miesili.  Cesto poriadne zabalíme a vložíme najlepšie do práčky.  Cesto necháme oddychovať a vykysnúť na cca 40min. Zatiaľ si zohrejeme vodu s hrncom. Pridávame štipku klasického oleja a štipku soli. Keď nám cesto vykyslo tak ho rukou spracujeme do tvaru knedle a vkladáme do hrnca ktorý sme si pripravili. Knedľu varime približne 20min. Sem tam ju otočíme.

Tagy: Jedlo